Curaçao is een van de meest diverse eilanden in het Caribisch gebied
Helemaal onderaan in het Caribisch gebied gelegen als deel van de A-B-C Eilandenketen, samen met Aruba en Bonaire, is Curaçao nogal eens van eigenaar veranderd sinds het in de 15de eeuw voor het eerst door Europeanen ontdekt werd. Hoewel de Spanjaarden, Fransen en Britten allemaal iets te zeggen hebben gehad in de geschiedenis van het eiland, zijn het de Nederlanders die de afgelopen 500 jaar het grootste deel van de controle hebben behouden.
Maar laat je niet misleiden: cultureel gezien is het eiland verre van een Europees bolwerk. Met vier regelmatig gesproken talen – Nederlands, Papiamento, Engels en Spaans – is Curaçao een van de meest diverse eilanden van de Caraïben, een smeltkroes van Europese bureaucratie, Afrikaanse slavenhandel geschiedenis, Latijns-Amerikaanse dansfeesten, en kick-back Caraïbische vibes.
Hieronder graven we in elk van deze vier grote culturen van Curaçao en laten je zien hoe je ze het beste kunt beleven terwijl je op het eiland bent.
Nederlands
De Nederlandse invloed op Curaçao begint met de regering. Technisch gezien is het eiland een deelstaat van Nederland, en door de eeuwen heen is het Nederlandse beleid verantwoordelijk geweest voor de ontwikkeling en de economische vooruitzichten van het eiland.
Lees hier meer over de taal op Curaçao
De hoofdstad Willemstad werd in 1634 door de West-Indische Compagnie gesticht als een knooppunt van scheepvaart en handel, en is ook nu nog het centrum van de Nederlandse cultuur op het eiland. Bekijk de overvloed aan kleurrijke, ansichtkaart-waardige “Hollandse de Stijl” architectuur in de wijken Punda en Otrobanda, die een mooi decor vormen voor een wandeling langs de waterkant.
Het gentrificerende, beloopbare Pietermaai District is waar het Nederlandse nachtleven leeft in de vorm van restaurants, cafés en boetiekhotels in Europese stijl, zoals respectievelijk Ginger, het Blue Bird Café, en het Hotel BijBlauw. Nederlanders vormen ook de meerderheid van de plaatselijke scuba scene en bezitten veel van de duikresorts, zoals het Lions Dive & Beach Resort.
Afrikaans
De Afrikaanse wortels van het eiland zijn levend in de diepe slavengeschiedenis en de nog bestaande plantagehuizen. Het kan een domper zijn, maar begrip van het Nederlands-Afrikaanse slavenverleden zal je waardering voor het eiland vergroten. Hoewel oorspronkelijk een centrum van scheepvaart en handel, werd Willemstad in 1662 het centrum van de Atlantische Slavenhandel, en slaven uit heel Afrika en het Caribisch gebied werden naar Curaçao gebracht.
De meesten werden naar andere eilanden gestuurd, maar velen bleven op Curaçao om op de plantages en in de zoutmijnen te werken. Dit ging meer dan honderd jaar zo door tot 1795, toen een grote slavenopstand uitbrak, die meer dan een maand duurde. De Nederlanders onderdrukten uiteindelijk de opstand, en de slavernij ging door tot ze in 1863 werd afgeschaft.
Geschiedenisfanaten kunnen deze tijdlijn van de slavenhandel in je opnemen in het Kura Hulanda slavernijmuseum in Willemstad, maar wie zijn geschiedenis op een ervaringsgerichte manier wil beleven, zal een dag willen doorbrengen in het Christoffel Nationaal Park.
Vroeger waren er veel plantages en nu is Christoffel het centrum van openluchtactiviteiten op het eiland. Het park combineert op prachtige wijze geschiedenis en avontuur. Het Savonet Museum en het Tula Museum zijn beide gevestigd in bewaard gebleven plantagehuizen, die je het best ervaart als een pauze tussen de wandelingen door. Pick-up truck safari’s en officiële Savonet History Tours zijn goede opties voor wie een rondleiding door de plantages en de geschiedenis van het park wil.
Twee van de beste stranden van het eiland, Kleine Knip en Grote Knip, maakten vroeger deel uit van de Knip Plantage, de plaats van de eerder genoemde slavenopstand net buiten de grenzen van het Park. Je moet ze beslist een bezoek brengen, geschiedenis of geen geschiedenis.
Lees hier meer over de Wonen tijdens je stage op Curacao
Latijns-Amerika
Curaçao heeft een sterke, gevestigde relatie met Latijns Amerika – zowel omdat Zuid-Amerika op slechts 40 mijl afstand ligt, als omdat de grootste werkgever van het eiland, de olieraffinaderij in Willemstad, olie verwerkt die in Venezuela geboord wordt. Deze combinatie van nabijheid en economische afhankelijkheid heeft een grote, levendige Latijns-Amerikaanse cultuur gekweekt.
Hoewel je overdag een glimp kunt opvangen door de Venezolaanse vis- en produktenboten op de Drijvende Markt in Willemstad te bezoeken, kun je de vibe het beste ’s avonds ervaren in een van de vele dansclubs op Curaçao. Cubaans, salsa, meringue, en rumba zijn de dansmuziek bij uitstek in plaatsen als TuTu Tango, Omundo, de Herren, Mambo Beach Club, en Asia de Cuba, onder andere. Ze rouleren allemaal hun grote avonden, dus vraag zeker rond als je op het eiland aankomt om te zien wat er te doen is.
Lees hier meer over de Kosten voor stage lopen op Curacao
Caribisch
Tijdens de slavenhandel werden mensen uit het hele Caraïbische gebied naar Curaçao gebracht, en het hoeft niet te verbazen dat deze “lokale” vibe nog steeds de stuwende kracht achter de identiteit van het eiland is. Veel Afro-Caribische tradities, waarvoor we tegenwoordig de overkoepelende term “Caraïbische cultuur” gebruiken, staan centraal in de dagelijkse cultuur op Curaçao – vieringen als Carnaval en hang-outs voor gebakken vis als Seaside Terrace, bijvoorbeeld.
Maar duik zeker ook dieper in de specialiteiten van het eiland. Probeer een kom leguanensoep, en pak een biertje in een van de vele plaatselijke “snackbars”, zoals Pamela, waar de plaatselijke bevolking na het werk samenkomt voor een paar koude.
Houd je ogen open voor pop-up “grills”, te koop aangeboden barbecues die de plaatselijke bewoners in hun voortuin hebben staan en die alleen gevonden worden door mond-tot-mondreclame en kartonnen dagborden. Probeer ook andere typisch Curaçaose gerechten, zoals okra soep, pompoen pannenkoeken, en geitenstoofpot, en ga lunchen op Plasa Bieu, een plaatselijke markt in Willemstad.
Zondag is de dag van de plaatselijke bevolking op de stranden, waar ze meestal barbecues houden. Voor de beste combinatie van landschap en cultuur kom je vroeg opdagen en neem je wat handdoekruimte bij Kleine of Grote Knip.