Accommodatie vinden voor een buitenlandse stage, gastblog door Alex.
Ik krijg vaak vragen over leven in het buitenland en semesters en over accommodatie vinden voor een buitenlandse stage. Een van de meest gestelde vragen is, wat de beste manier is om een kamer of appartement in het buitenland te vinden.
En deze vraag wil ik vandaag beantwoorden. Ik heb vier tips op een rijtje gezet, die misschien kunnen helpen bij een accommodatie vinden voor een buitenlandse stage.
Vier tips voor het vinden van jouw accommodatie:
Vraag om hulp
Misschien is dit wel de meest voor de hand liggende tips: in de meeste gevallen ga je voor werk of universiteit naar het buitenland. En ook al heb je het gevoel dat je je nieuwe collega’s lastig valt, om hulp vragen kun je altijd.
Misschien weten ze wel iets, of je voorganger heeft nog een tip. Gewoon vragen kost niets. Ik heb dit twee keer gedaan en één keer gewoon een appartement met andere stagiairs en één keer een kamer via de universiteit gevonden.
Begin met zoeken als je er bent
Dit is iets onhandiger – maar was in New York écht wel de enige manier om iets goeds te vinden. Juist in grote steden is het wel fijn als je even zelf ziet, hoe en wat je eigenlijk wilt huren.
In New York heb ik bijvoorbeeld eerst twee weken in een Airbnb gewoond en vanuit daar verder gekeken. Dit is vooral een voordeel als je vooraf online vrije appartementen zoekt, en ter plekke niemand kent die je misschien kunt vragen of die je kan helpen.
En als je het zelf kunt bezichtigen weet je direct, wat je écht krijgt en ben je niet afhankelijk van foto’s online.
Facebook groepen
Nou, en waar vind je nu eigenlijk vrije kamers of appartementen? Er zijn verschillende websites, altijd afhankelijk van waar je naartoe gaat. Maar er zijn ook bijna altijd Facebook groepjes om woonruimte te vinden of groepjes van expats, die misschien tips voor je hebben.
Gewoon bij Facebook zoeken op “kamers in…” bijvoorbeeld. Soms is het een beetje zoeken voordat je een goede en actieve groep vind. Maar mocht je er een gevonden hebben, vind je binnen no time mensen, die je hierbij verder kunnen helpen – en dan ook nog direct contact in de nieuwe stad.
If it’s too good to be true…it probably is.
Dit zeiden mijn collega’s in New York vaak. En het klopt gewoon: mocht je een kamer vinden, die gewoon té goedkoop is en er (op de foto’s) super mooi uitziet is er waarschijnlijk iets mis.
Natuurlijk zou je ook gewoon geluk kunnen hebben. Maar geld overmaken om vervolgens de sleutel gestuurd te krijgen om het appartement te kunnen bekijken…dit soort dingen absoluut niet doen! En het gebeurt vaker dan je denkt.
Vooral in grote steden. Dus als het té goed klinkt blijf vooral voorzichtig. En mocht je het niet vertrouwen, maak vooral geen geld over.
En ja hoor, ook met deze tips kan het best lastig zijn om iets te vinden. De beste tip is daarom: blijf flexibel.
Als je absoluut in een bepaald gedeelte van de stad wilt wonen, pas dan je budget aan, mocht dit nodig zijn. Als dat niet mogelijk is, blijf vooral naar andere mogelijkheden kijken. En dan kom je er wel.