Waarom kiezen voor een stage in Israel?
Israel staat op dit moment nog niet bekend als een land waar veel studenten voor kiezen om stage te lopen. Dit komt voornamelijk door het beeld wat veel mensen nog hebben over het land. Toch zijn er steeds meer studenten die er voor kiezen om dit wel te doen. Op deze pagina leggen we uit waarom stage lopen in Israel een een hele goede keuze kan zijn.
Israel heeft over de jaren op economisch gebied veel ontwikkeling gezien. Een van de grootste steden, Tel Aviv, staat op wereldniveau aangeschreven als een van de steden met de hoogste levensstandaarden.
Wel zijn er een aantal zaken die je goed moet regelen voordat je stage gaat lopen in Singapore. Zo is het niet altijd even makkelijk om de juiste (en betaalbare) accommodatie te vinden. Er zijn meer dan genoeg goede stageplekken te vinden, hierbij is het belangrijk dat de juiste afspraken worden gemaakt zodat er hier achteraf geen problemen kunnen ontstaan. Wij raden voor Israel aan om altijd gebruik te maken van een stagebemiddelaar, deze hebben ervaring en de juiste connecties in het land zelf. Omdat de taal en cultuur erg verschillen is het belangrijk om tijdens je stage iemand op locatie te hebben die klaar staat om je te helpen bij belangrijke zaken.
Informatie over Israel
Israël is een klein land in het Midden-Oosten. Het land heeft een gevarieerd klimaat met besneeuwde bergen in het noorden en de hete woestijn in het zuiden. Jordanië, Syrië en de Palestijnse Autoriteit grenzen in het oosten aan Israël. Libanon dient als noordgrens en Egypte grenst in het zuiden.
Meer dan de helft van de bevolking woont op de smalle kustvlakte bij de Middellandse Zee in het westen. De Dode Zee tussen Israël en Jordanië is met 416 meter het laagste punt op aarde. Het water is zo zout en rijk aan mineralen dat planten en dieren er niet kunnen overleven. Het water is het hele jaar door warm.
Historie van Israel
Het verhaal van het moderne Israël begint meer dan 3500 jaar geleden. De meeste Israëli’s zijn Joden, van wie gezegd wordt dat ze afstammen van de bijbelse figuur Abraham, via zijn zoon Isaak. Zij waren oorspronkelijk een groep stammen die bekend stonden als Israëlieten. Abraham leidde de Israëlieten vanuit Mesopotamië (nu het land Irak) naar de Judeese heuvels van wat toen Kanaän heette. Een hongersnood dwong de Israëlieten later echter om naar Egypte te trekken, voordat Mozes hen in 1250 v. Chr. terugleidde.
De terugkerende Israëlieten vochten 200 jaar lang om de controle over Kanaän. Hun belangrijkste vijanden waren de Filistijnen, een machtige stam uit Kreta, een Grieks eiland, die zich langs de zuidkust van Kanaän vestigden. De moderne naam voor de Arabieren die tegenwoordig in het gebied wonen komt van het woord “filistijn”: Palestijn. In 1006 v. Chr. verenigde koning Saul de Israëlitische stammen, maar werd uiteindelijk verslagen door Filistijnen.
Later overwon Sauls schoonzoon, David, uiteindelijk de Filistijnen en veroverde Jeruzalem. Davids zoon, koning Salomo, staat bekend om de bouw van de beroemde tempel in Jeruzalem. Deze werd het centrum van de Joodse godsdienst.
Na Salomo’s dood splitsten de Israëlieten zich op in twee kleine koninkrijkjes. Het ene, Israël genaamd, lag in het noorden van wat nu Galilea en de Westelijke Jordaanoever is. Het tweede koninkrijk, Juda genaamd, lag in de stad Jeruzalem. Jeruzalem, de hoofdstad van Israël, wordt door zowel moslims, joden als christenen beschouwd als een heilige stad. Deze stad is het historische middelpunt van alle drie de godsdiensten en gelovige volgelingen van elke godsdienst hebben er om gevochten. Joden geloven dat de Messias hier ooit zal verschijnen, moslims geloven dat Mohammed van hieruit naar de hemel is opgestegen, en christenen geloven dat Jezus Christus hier uit de dood is opgestaan.
Na de overname van veel landen in Europa door de nazi’s hadden de Joden die konden vertrekken een nieuw thuis nodig. Velen gingen naar Israël. De staat Israël ontstond nadat Israël zes oorlogen had uitgevochten met zijn Arabische buren en de Britten in 1948 Palestina verlieten.In 1967, na de Zesdaagse Oorlog, nam Israël de controle over de Arabische gebieden in Palestina, waaronder de Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook, de Sinaï en de Golanhoogte. De gebieden werden bekend als de Bezette Gebieden. Om de vrede veilig te stellen beëindigde Israël in 1982 zijn bezetting van het Sinaï-schiereiland en gaf het land terug aan Egypte.
Israël annexeerde de Golanhoogte in 1981 nadat het die in 1967 had veroverd – Syrië maakt nog steeds aanspraak op dit gebied. Een Palestijnse opstand, intifada genoemd, begon in 1987 en kostte honderden levens voordat onderhandelingen resulteerden in een akkoord uit 1993 dat Palestijns zelfbestuur toekende in de Gazastrook en de stad Jericho op de Westelijke Jordaanoever. In 1997 trok het Israëlische leger zich terug uit alle steden op de Westelijke Jordaanoever – en in 2000 ook uit Zuid-Libanon. Nadat de vredesbesprekingen mislukten begon een nieuwe intifada in september 2000, en in 2002 was het grootste deel van de Westelijke Jordaanoever opnieuw bezet.
Klimaat
In het zuiden en oosten is het land heet en droog. De Negev-woestijn in het zuiden van Israël ontvangt slechts 32 mm regen per jaar. In het noorden staat Galilea bekend als de meest vruchtbare landbouwgrond van het land.
cultuur en bevolking
Ongeveer tweederde van de bevolking is in Israël geboren. Alle andere Israëli’s komen uit meer dan 100 verschillende landen. De meeste Israëlische Joden leven een levensstijl die lijkt op die van West-Europeanen en Noord-Amerikanen.
De bevolking van Israël is voor ongeveer 75 procent Joods; de rest is grotendeels Arabisch. De Palestijnse gebieden, die door Israël worden bezet, tellen ongeveer 3,5 miljoen inwoners – ongeveer 11 procent Joods, 89 procent Palestijns.
Ongeveer 20 procent van de Israëli’s houdt zich aan ongeveer 600 regels uit hun godsdienst die betrekking hebben op hun dagelijks leven. Andere mensen houden zich aan enkele daarvan, maar niet aan alle. Sommigen eten alleen koosjer voedsel dat volgens de wetten is bereid en gecertificeerd. Varkensvlees of schaaldieren zijn niet toegestaan, evenmin als het mengen van vlees en zuivelproducten. Pizza met peperoni en kaas en cheeseburgers zijn dus niet koosjer.
Traditionele Joodse mensen nemen Shabbat vrij, oftewel een rustdag, die op vrijdag bij zonsondergang begint en doorgaat tot zaterdagavond. Winkels zijn gesloten en werken is niet toegestaan op Sjabbat.Als Joodse jongens 13 jaar oud worden, hebben ze een groot feest dat bar mitswa heet en waarna ze hun eigen religieuze beslissingen mogen nemen. Meisjes vieren hun eigen versie van dit overgangsritueel, bat mitswa genaamd, als ze 12 zijn.
Geld, stagevergoeding en werken in Israel
We gaan er niet omheen draaien, het is vrij prijzig om in Israel te wonen en stage te lopen, vooral in steden zoals Tel Aviv. Zaken waar je aan moet denken zijn huisvesting, eten en drinken, vervoer en natuurlijk leuke uitjes.
Wel hebben we wat tips die je kunt gebruiken om mogelijk wat geld te besparen. Eet bijvoorbeeld bij kleinere en minder bekende restaurants en kook af en toe zelf. Ook is het slim om meer informatie aan je stage bedrijf te vragen omtrent huisvesting en andere belangrijke zaken. Verder op deze pagina geven we je meer informatie en hebben we een uitgebreid kostenplaatje voor je opgesteld.
Wanneer je gaat werken in Israel is het niet altijd gebruikelijk dat je een stagevergoeding ontvangt. Het is daarom belangrijk om contact op te nemen met je stagebedrijf en goed afspreekt wat de overeenkomsten tijdens jouw stage zijn.