Virtual Private Networks (VPN) bestaan al een tijdje, en hoewel ze eerder door reizigers als een ‘nice thing to have’ werden beschouwd, zijn ze tegenwoordig essentieel in de meeste landen.
Veiligheid wanneer je online bent, op een vreemd netwerk surft, bepaalde websites niet kunnen bezoeken en het gevaar dat je bankrekening wordt geblokkeerd bij een verkeerde transactie.
Hieronder volgen 7 redenen waarom je niet naar het buitenland zou moeten reizen zonder een VPN. Plus een beschrijving van wat het is, hoe het werkt en waarom je er een nodig hebt!
Wat is een VPN
Normaal gesproken maak je, wanneer je verbinding maakt met internet, eerst verbinding met je standaard internetprovider, die je vervolgens met de juiste websites verbindt.
Al je internetactiviteiten gaan via je ISP-servers en iedereen die hetzelfde netwerk gebruikt (dat kunnen duizenden mensen zijn als u verbonden bent in een hotel, café of luchthaven) kunnen uw gegevens gemakkelijk zien: gebruikersnamen, wachtwoorden, creditcardnummers en wat je allemaal streamt!
Wanneer je echter een VPN gebruikt, versleutelt het je verkeer voordat het uw ISP bereikt, wat betekent dat alleen jij en je VPN-server het kunnen “zien”. Het is eigenlijk een tussenpersoon tussen jou en het internet: je kunt anoniem op internet surfen door verbinding te maken via een beveiligd netwerk.
Veilige openbare Wifi
Het is natuurlijk super fijn als je op een openbare plek bent en je ziet dat er gratis Wifi beschikbaar is. Het probleem is dat je extreem kwetsbaar bent omdat je niet precies weet wie deze netwerken beheert en wie er op dat moment nog meer op zit. Het is daarom heel makkelijk voor criminelen om gevoelige gegevens te stelen. Er zijn zelfs criminelen die hun eigen gratis Wifi verbinding aan zetten en het een naam geven zoals ‘FREE wifi’.
Wanneer je een VPN gebruikt zorgt dit er voor dat deze criminelen niet zo makkelijk kunnen achterhalen wie er op hun netwerk surft. Je kunt dus met een gerust hart met openbare wifi netwerken verbinden.
Internetcensuur van de overheid omzeilen
Veel landen geloven niet in het aanbieden van gratis en open internet aan hun burgers, en het kan zijn dat je tijdens het reizen merkt dat je internettoegang beperkt is en dat de overheid bepaalde websites heeft geblokkeerd.
Met name in China wordt internet sterk gecensureerd en geblokkeerde websites zijn onder meer populaire sociale mediaplatforms zoals Facebook, Twitter en Instagram, mediawebsites zoals de New York Times en zelfs zoekmachines zoals Google.
Als je deze sites wilt bezoeken terwijl je in China bent, heb je een VPN-service nodig om de barrière te doorbreken. Een VPN is in deze zin effectief omdat het je internet door een server in een ander land leidt, waar geen censuur is.
Er zijn ook meerdere landen, zoals Indonesië, waar het niet is toegestaan om Netflix of andere streaming diensten te gebruiken op de meeste servers. Met een VPN verbinding is dit probleem vaak opgelost.
Met VPN-services zoals NordVPN kun je kiezen uit honderden serverlocaties in landen over de hele wereld, wat betekent dat je deze beperkingen eenvoudig kunt omzeilen en kunt kiezen vanuit welk land je verbinding maakt.
Locatie-beperkingen omzeilen
Je hoeft niet in China te reizen om te zien hoe je internet beperkt kan worden, afhankelijk van waar je bent. Als je op bepaalde locaties een computer gebruikt, zoals een school of bibliotheek, heb je meestal toegang tot een gefilterde versie van internet.
In de meeste gevallen is de redenering hierachter om de gebruikers tegen bepaalde inhoud te beschermen. Als reiziger of student in het buitenland vraag je je misschien af waarom dit zo is. Het is vooral bedoelt voor jonge kinderen (die een bibliotheek of basisschool bezoeken) waarvoor het niet de bedoeling is dat ze op de verkeerde websites belanden.
Maar het kan ook zijn dat je locatie betekende dat je bankrekening of e-mail is geblokkeerd / beperkt. Banken en e-mailproviders blokkeren accounts wanneer je je aanmeldt vanuit een ongebruikelijk gebied of probeert toegang te krijgen vanuit een land waar je niet woont. Je account wordt gemarkeerd, en hoewel banken veel beter zijn in het herstellen van de toegang, kan het moeilijk zijn om uw e-mailaccount te herstellen.
Gebruik een VPN om dit te voorkomen. Zoek een service waarmee je verbinding kunt maken met een server in uw eigen land; je bank en e-mailprovider gaan er dan vanuit dat je thuis bent en dat er geen problemen zijn. We raden je aan om naar verschillende VPN providers te kijken om te zien welke het beste bij je past.
Je internetactiviteit verbergen
Alles wat je doet op het internet wordt bijgehouden. Iedere website die je bezoekt, alle zoekopdrachten die je doet en ook veel wachtwoorden die je invult zijn terug te vinden. In veel gevallen is dit onschadelijk maar het kan zijn dat je sommige zaken liever voor jezelf houdt. In dit geval is het altijd veiliger om met een VPN verbinding online te gaan.
Als je je privacy erg belangrijk vindt en je misschien bang bent dat andere partijen dingen kunnen lezen zoals de berichtjes die je stuurt of de websites die je bezoekt doe je er goed aan om te zorgen dat je een VPN verbinding hebt.
Vermijd locatiegebaseerde prijzen
Heb je ooit gehoord van de truc dat je goedkopere vluchten / hotelkamers kunt vinden door in een incognitovenster te zoeken? Bedrijven gebruiken je internetgegevens niet alleen om hun advertenties te targeten, ze gebruiken deze ook om hun prijzen aan te passen.
De website van een luchtvaartmaatschappij zal bijvoorbeeld je browsergeschiedenis gebruiken om te weten hoeveel ze de prijs op uw ticket kunnen verhogen. Als ze weten dat je al een reis naar Sydney aan het plannen bent, zullen ze hun vluchtprijzen alleen voor jou verhogen. En voor sommige websites wordt je meer of minder in rekening gebracht, afhankelijk van waar je vandaan surft (bijvoorbeeld Nederland versus een derdewereldland zoals Afrika).
Wanneer je een VPN verbinding gebruikt is het vrijwel onmogelijk voor deze partijen om hun prijzen aan te passen gebaseerd op je zoekgedrag of je locatie. Een extra tip is om verschillende locaties te kiezen en te zien of dit invloed heeft op de prijs. Er zijn meerdere VPN providers waarbij dit kan.
Onderzoek doen zonder een digitale voetafdruk achter te laten
Dit is niet voor iedereen belangrijk maar kan een groot verschil maken bij mensen die onderzoek doen voor belangrijke projecten, overheden of journalisten. Een VPN zorgt er voor dat overheden niet kunnen bijhouden waar naar gezocht wordt om hier vervolgens extra op te letten.
Het is voorgekomen dat reizigers in een ander land zijn opgepakt omdat ze hadden gezocht naar de verkeerde dingen. Denk aan een journalist die onderzoek deed naar fraude binnen het politieke systeem in bepaalde landen of iemand die slechte dingen zegt over de leider van een land.
Tot slot
Het komt er op neer dat je een stuk veiliger op het internet zit wanneer je gebruik maakt van een VPN verbinding. Het scheelt erg veel per land wat er wel en niet is toegestaan online. Om er zeker van te zijn dat jij op een veilige en volledige manier op het internet kunt surfen, is het verstandig om een VPN aan te schaffen. Dit doe je meestal tegen een lage maandelijkse prijs of voor een jaar.