Nieuw-Zeelandse Cultuur kan bogen op een dynamische levendigheid die allesomvattend is en verder gaat dan de “Lord of the Rings”. Cultureel staat het bekend om zijn sterke Maori erfgoed, Rugby cultuur en een vernieuwende eet- en drinkscène.
Hoewel cultuur een heel subjectieve term is, zijn de meeste deskundigen het erover eens dat cultuur een smeltkroes is van invloeden die variëren van de oude stichtingsgeschiedenis, inheemse mensen, nieuwere popinvloeden en misschien een beetje van dit en een beetje van dat.
Hier zijn een paar interessante feiten over de Nieuw-Zeelandse cultuur die je waarschijnlijk nog niet wist.
1. De Maori cultuur is onlosmakelijk verbonden met Nieuw-Zeeland
Je kunt het niet over de cultuur van Nieuw-Zeeland hebben zonder de oorspronkelijke bewoners van het ‘Land van de Lange Witte Wolk’ te noemen.
De Maori’s zijn verantwoordelijk voor veel van Nieuw-Zeelands cultuur en tradities, waaronder de internationaal beroemde Haka, een oorlogsdans die nu voor elke rugbywedstrijd met de All Blacks, Nieuw-Zeelands nationale rugbyteam, wordt opgevoerd.
De Maori taal, Te Reo, is een van de officiële talen van Nieuw-Zeeland.
De Maori hebben ook de meeste van de huidige plaatsnamen van Nieuw-Zeeland een naam gegeven of beïnvloed. Taupo op het Noordereiland bijvoorbeeld is de verkorte versie van de Maori naam voor de stad. De volledige naam, ‘Taupō-nui-a-Tia’ vertaalt naar ‘De grote mantel van Tia’, waarbij Tia degene is die het Taupo meer ontdekte.
Maori legenden en tradities zijn boeiend om te horen. Een van de vertederende verhalen is dat de hartslag van een enorm monster, Matau, dat op de bodem van het meer ligt te slapen, het ‘getij’ in het Wakatipu meer veroorzaakt.
Het oude Maori volk deed ook aan kannibalisme na de oorlogen die ze voerden en wonnen. Dit werd gedaan om vijanden een sterke waarschuwende boodschap te sturen.
2. De rugbycultuur van Nieuw-Zeeland is prominent aanwezig
Een van de belangrijkste bindende en verdelende factoren in het hedendaagse NZ is een spelletje Rugby!
We houden allemaal van de All Blacks als één natie. Maar als het om binnenlands rugby gaat, kan er tussen twee regio’s gezworen rivaliteit bestaan die in een kroeg bijna tot klappen leidt terwijl een wedstrijd wordt uitgezonden.
Een wedstrijd Southland tegen Otago kan even aandachtig bekeken worden, met dezelfde intensiteit als een WK-finale in welke sport dan ook!
3. Hangi en inheems cultureel voedsel zijn heerlijk
Een van de meest voorkomende voedselervaringen die elke toerist in Nieuw-Zeeland wil doen is de Hangi. Meestal wordt dit gedaan in een ondergrondse kuil die een umu heet, deze Maori praktijk van voedsel koken is een complete culturele traditie op zich.
Hangi is heerlijk omdat het zo eenvoudig is verse, plaatselijke ingrediënten te laten doorschijnen. Het vlees en de vis die volgens de Hangi methode gekookt worden krijgen een subtiele rokerige smaak, terwijl ze toch vochtig en mals blijven.
De Nieuw-Zeelandse eetcultuur is zich tegenwoordig steeds meer bewust van de exotische ingrediënten die in de natuurlijke omgeving van het land voorkomen. Kruiden als Kawakawa en Horopito bijvoorbeeld komen alleen in Nieuw-Zeeland voor en kunnen gemakkelijk pepers en chilipepers vervangen die niet inheems zijn in het land.
4. Nieuw-Zeeland is beroemd om zijn zuivelfabrieken
Ik heb op geen enkele van mijn internationale reizen het equivalent van Nieuw-Zeeland’s zuivelfabrieken gezien.
Misschien het best te omschrijven als kleine mam-and-pop bedrijfjes die je op elke andere straathoek vindt, zijn zuivelfabrieken redders in nood voor ons, Kiwi’s. Ze verkopen van alles, van vers gemaakte milkshakes tot handgemaakte saucijzenbroodjes en heerlijke hartige taarten. Je vindt er ook plaatselijk snoep, lolly’s en ijs.
Maak je een roadtrip door Nieuw-Zeeland, stop dan aan het begin van je reis bij een zuivelwinkel om in te laden. Ja, je bent van harte welkom.
5. Kiwi’s gebruiken veel slang woorden
Hoewel sommigen van jullie kunnen beweren dat slang niets met cultuur te maken heeft en in feite behoorlijk onbeschaafd is, moet ik het daar niet mee eens zijn.
Als je echt de taal en cultuur van een plaats wilt leren kennen, leer dan de slang. Het is de gemakkelijkste manier om je echt in het land onder te dompelen en als een inboorling te klinken.
Goed, nu je het ermee eens bent, hier is mijn lijst van Nieuw-Zeelandse slangwoorden:
- Chur, Bro: Chur is Kiwi voor dank je wel en bro, wel, dat is het kiwi equivalent van “dude”.
- Bob is je oom: Grofweg te vertalen met “Well, there you go”. Deze uitdrukking wordt ook gebruikt in Groot-Brittannië en Ierland, die alle deel uitmaken van het Gemenebest.
- Chocka: Deze is eenvoudig en komt vrij vaak voor. Het betekent “vol” en is de verkorte versie van de uitdrukking “chock-a-block”.
- Eh: Deze is waarschijnlijk de meest gebruikte slang in Nieuw-Zeeland. Uitgesproken als “Ay” in plaats van “Ehh”, is het een standaard opvuller die aan het eind van een zin gebruikt wordt. Bijvoorbeeld: “You know you’ve gotta do this, eh”.
- Hard Uit: Met veel enthousiasme instemmen.
- Zoet Als: Je krabt je misschien op je hoofd en vraagt “maar, lief als wat?”. Ik weet dat ik dat deed toen ik voor het eerst naar Nieuw-Zeeland verhuisde. “Sweet As” betekent meestal dat de persoon het met je eens is, maar op een meer chille manier dan “hard out”. Het kan ook “geen probleem” betekenen. Bijvoorbeeld, als je iemand vraagt iets voor je te doen, kan hij antwoorden “Sweet as, cuz”.
- Cuz/Cuzzie: Dit betekent neef, maar niet letterlijk. Om eerlijk te zijn weet ik niet zeker of dit oorspronkelijk Kiwi is, maar het wordt zeker veel gebruikt in Nieuw-Zeeland.
- Yeah, Nah: De gemakkelijkste manier om dit te onthouden is door op het laatste woord te letten. Als het nah is, betekent dit “no”. Als ze “Nah, yeah” zeggen, betekent dat “ja”.
Dit is het einde van de les in Kiwi slang van vandaag!
6. Nieuw-Zeelanders nemen hun koffie serieus
De laatste decennia zijn Nieuw-Zeelanders hun koffie heel serieus gaan nemen. Hell, we hebben zelfs de Flat White bedacht, een koffiesoort die minder schuimig is en meer textuur heeft.
Hoewel Nieuw-Zeeland zijn bonen niet verbouwt, staat het toch hoog op de ranglijst van innovaties. In feite was David Strang uit Invercargill een van de eerste pioniers van oploskoffie.
Koffie is een massief onderdeel van de traditie van ochtend- en middagthee, een traditie die van de Britten geleend is. Elke dag, om ongeveer 10 uur ’s morgens en om 15 uur ’s middags, neemt iedereen een pauze van het werk en praat bij onder het genot van een warme drank en een lichte hap.
Helaas, of gelukkig, afhankelijk van je zienswijze, is druppelkoffie zeldzaam in Nieuw-Zeeland.
Op bijna elke hoek zijn gemakkelijk cafés te vinden, en zelfs als je geen café in de buurt ziet, zullen de meeste etablissementen, van supermarkten tot zuivelfabrieken tot benzinestations, een echte koffiemachine hebben staan met een ervaren barista erachter.
7. Ja, Nieuw-Zeeland heeft een tovenaar
Hier is een leuk weetje voor je- wist je dat Nieuw-Zeeland zijn eigen tovenaar heeft?
Hoewel oorspronkelijk in Engeland geboren, verhuisde Ian Brackenbury Channell naar Nieuw-Zeeland en werd al gauw een populaire figuur, vooral in de stad Christchurch.
Hij is een activist, komiek en politicus en staat bekend als The Wizard of New Zealand of gewoon als The Wizard. Hij kreeg de prestigieuze Queen’s Service Medal als erkenning voor zijn gemeenschapswerk.
Lees hier meer over de Hoe vind je accommodatie in Nieuw-Zeeland?
8. De Kiwi’s hebben een relaxte houding
Nieuw-Zeelanders worden gekenmerkt door hun relaxte houding. Het zijn easy-going mensen die heel warm en vriendelijk zijn en toch ook gereserveerd en op zichzelf. De cultuur in dit land is heel ontspannen en informeel.
Doe-het-zelf is hier een groot goed, want de meeste Kiwi’s doen de meeste dingen liever zelf dan dat ze een vakman inschakelen. Het favoriete “she’ll be right” is een gemakkelijke manier, om de houding van de Kiwi’s tegenover de meeste dingen samen te vatten.
9. Nieuw-Zeeland is een inclusief land
Nieuw-Zeeland gaat er prat op dat het een buitengewoon inclusieve en progressieve cultuur heeft.
Het land was het eerste ter wereld dat alle vrouwen stemrecht gaf. We hebben ook aandacht voor anders-validen en het opnemen van gebarentaal als officiële taal in Nieuw-Zeeland is maar een van de vele manieren om inclusiviteit te helpen bevorderen.
Voor Kiwi’s is het hebben van vrouwelijke leiders standaard met leiders als Jenny Shipley, Helen Clark, Judith Collins, en Jacinda Arden.
In 2006 werden alle belangrijke politieke en juridische posten in het land door vrouwen bekleed, waaronder de gouverneur-generaal, de premier, de oppositieleider, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, en de opperrechter.
Lees ook: “Waarom kiezen voor een stage in Nieuw Zeeland“
10. Nieuw-Zeelanders houden van de Great Outdoors
Nieuw-Zeeland wordt vaak één reusachtig nationaal park genoemd, vanwege de uitgestrekte natuurlijke omgeving. Waar je ook bent in Nieuw-Zeeland, de zee is nooit meer dan 79 mijl van je vandaan.
Omdat slechts 5% van de bevolking van het land uit mensen bestaat, is er een enorme ruimte voor flora en fauna om te gedijen. Nieuw-Zeeland heeft meer pinguïnsoorten dan waar ook ter wereld. De inheemse fauna varieert enorm.
Terwijl er zachte lammetjes dartelen op de glooiende heuvels van het platteland, zijn er ook vogels zoals de Kea die de ruitenwissers van auto’s scheuren en ze opeten!
Kiwi’s profiteren enorm van het buitenleven door te gaan zwerven of lange wandeltochten te maken. We houden ook van een beetje avontuur en hebben avontuurlijke sporten als bungeejumpen, abseilen en skydiven op de meest schilderachtige plaatsen die je je kunt voorstellen.
De Nieuw-Zeelandse cultuur is een samensmelting van Europese en Maori invloeden en is een natie die gekenmerkt wordt door warme gastvrijheid en vriendelijke mensen. Om meer over dit prachtige land te weten te komen, lees je deze gids over Nieuw-Zeeland en ga je aan de slag om je vakantie hier te plannen!
Lees ook: “Stage buitenland: Tips voor stage lopen in het buitenland!“