Nieuw-Zeeland is een kleine eilandnatie met ongeveer 4,5 miljoen inwoners, gelegen in de Stille Oceaan, en is beroemd om zijn nationale rugbyteam, zijn inheemse Maori cultuur en zijn schilderachtige landschap. Als je een internationale student bent die overweegt in het buitenland te studeren of stage in Nieuw-Zeeland, is het misschien een eind van huis. Maar de vele uren – en mogelijk dagen – die je aan reizen besteedt om er te komen, zullen het zeker waard zijn!
Hier zijn de top 10 dingen om te doen in Nieuw-Zeeland die iedereen die van plan is in Nieuw-Zeeland te studeren of er stage te lopen, moet kennen!
1. Bezoek Auckland – “Stad van Zeilen”
Locatie: Auckland
Top universiteiten in Auckland: Universiteit van Auckland (92e in de QS World University Rankings® 2014/15); Auckland University of Technology (AUT, 501-550); Massey University (346e).
Het is dan wel niet de hoofdstad van Nieuw-Zeeland, maar het is wel de grootste en meest internationaal gevarieerde stad van het land. Gebouwd op een vulkanisch landschap en omgeven door de Manukau en Waitemata Harbours (vandaar de bijnaam “City of Sails”), is Auckland niet alleen een droom voor bootliefhebbers, het is ook een geweldige stad voor studenten. Ze staat inderdaad op de 22e plaats in de QS Best Student Cities 2015, dankzij haar hoge levenskwaliteit, hoge waarderingen van afgestudeerde werkgevers en meer.
Als je een cultuurgier bent, biedt Auckland een grote keuze aan internationale muziekconcerten, kunstgaleries, winkeltherapie en amusement. En voor sensatiezoekers: ga de uitdaging aan van de bungeejump vanaf de Auckland Sky Tower, de hoogste vrijstaande structuur op het zuidelijk halfrond.
Misschien is de grootste aantrekkingskracht van Auckland wel dat zowel toeristen als studenten kunnen genieten van het beste van zowel het stedelijke als het natuurlijke leven: een bruisende metropool op loop-, fiets- en rijafstand van prachtige stranden, mountainbikepaden, kustwandelingen en inheemse bush. De perfecte plaats om je reisroute van dingen te doen in Nieuw-Zeeland af te trappen!
2. Bekijk een wedstrijd rugby – de nationale sport van Nieuw-Zeeland
Locatie: Overal in Nieuw-Zeeland
“Kiwi’s” (zoals Nieuw-Zeelanders bekend staan) zijn gepassioneerd door rugby. Als er één ding is dat iedereen over Nieuw-Zeeland weet, dan zijn het de All Blacks – het nationale rugbyteam van het land. Er is ook een intense, maar vriendschappelijke, rivaliteit tussen verschillende rugbyregio’s in het hele land. En met een rugbystadion in elke grote universiteitsstad is er geen excuus om de wedstrijd niet uit de eerste hand te bekijken.
Wil je een stukje van de sfeer meepikken, verkleed je dan in de kleuren van het plaatselijke team en ga met je medestudenten naar een wedstrijd van Nieuw-Zeelands nationale sport (misschien moet je een paar plaatselijke bewoners meenemen als je niet zeker bent van de regels of de toeschouwersetiquette!).
Wist je dat…? De All Blacks zijn er beroemd om dat ze bij het begin van elke internationale wedstrijd een traditionele Maori oorlogsdans uitvoeren die de Haka heet.
3. Raak de pistes, het strand of de meren – alles op één dag
Locatie: Hamilton
Top universiteiten in Hamilton: Universiteit van Waikato (401-410)
Bijna alle grote steden van Nieuw-Zeeland liggen aan de kust – en de steden die dat niet zijn liggen op minder dan een uur rijden landinwaarts. Maar er is één stad in het bijzonder waar je in één dag alle verschillende elementen van Nieuw-Zeelands geweldige buitenleven kunt ervaren.
Als je ervoor kiest in Nieuw-Zeeland te studeren in de stad Hamilton, gelegen op het Noordereiland op iets meer dan een uur rijden van Auckland, is je weekend-activiteitenprogramma zeker vol actie. Top plekken om te bekijken zijn Raglan, Nieuw-Zeelands nummer één surfplek, met een van ’s werelds beste linksdraaiende breaks; Mount Maunganui, een populair strand aan de oostkust waar veel sport- en muziekevenementen plaatsvinden; Taupo, een geweldige plek om te bungeejumpen, jet booten en sky duiken; en de Whakapapa en Turoa skivelden, om te skiën!
Lees ook: “Hoe vind je accommodatie in Nieuw-Zeeland?“
4. Wijn en dineer je een weg door Nieuw-Zeeland
Locatie: Heel Nieuw-Zeeland (voor eten), Marlborough (voor wijn)
Er zijn befaamd meer schapen dan mensen in Nieuw-Zeeland, en landbouw is de belangrijkste exportindustrie van het land. Verwacht tijdens je studie in Nieuw-Zeeland grote aantallen grazende koeien en schapen te zien, en ook talloze melkboerderijen, en verbaas je niet over de hoeveelheid vlees en ijs die je in die tijd kunt verorberen!
Al dit rijke voedsel kun je dan wegspoelen met een glas van Nieuw-Zeeland’s beste wijn. Het land is snel naam aan het maken in de wijnbouw, vooral in de vorm van Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc. Neem een weekend pauze van het studeren – of bewaar dit misschien als beloning voor het doorkomen van je examens – en ga naar Marlborough voor een wijntour.
5. Verken Midden Aarde
Locatie: Overal in Nieuw-Zeeland (en Wellington voor het productie-hoofdkwartier)
De Lord of the Rings serie is een van Nieuw-Zeelands bekendste Hollywood erfenissen. Nieuw-Zeeland is het inspirerende decor van Peter Jacksons trilogie, en ook van prequel The Hobbit, en biedt een geweldige kans om Midden-Aarde te ervaren – al moet je misschien je fantasie gebruiken om de pratende bomen en orcs in te vullen.
Bezoek Hobbiton in het stadje Matamata op het Noordereiland, sluip door Mordor langs de Tongariro Crossing, of ga op zoek naar het fort van Isengard bij Queenstown. Meer dan 150 locaties werden in de films gebruikt, en toeristen blijven naar belangrijke herkenningspunten stromen voor georganiseerde tochten en solo-avonturen.
Als je meer geïnteresseerd bent in het eigenlijke maken van de films, ga dan naar de hoofdstad Wellington, waar een groot deel van de productie plaatsvond en waar de cast en de crew het grootste deel van hun tijd doorbrachten. En nu we het er toch over hebben…
Lees ook: “Waarom kiezen voor een stage in Nieuw Zeeland“
6. Bezoek Wellington, de hoofdstad van Nieuw-Zeeland
Locatie: Wellington
Top universiteiten in Wellington: Victoria University of Wellington (275e in de wereldranglijst); Massey University (346e).
Nieuw-Zeelanders staan bekend om hun vernieuwingsdrang, dus het hoeft niet te verbazen dat zelfs hun regering de dingen een beetje anders doet. Een deel van de parlementaire werkzaamheden van de natie gebeurt in een architectonisch uniek gebouw, met de liefkozende naam The Beehive. Maar dat is niet het enige gebouw van belang in de hoofdstad.
Geen bezoek aan Wellington is compleet zonder een bezoek aan Te Papa. Het nationale museum van Nieuw-Zeeland, dat aan de schilderachtige waterkant van de stad ligt, biedt onderdak aan een reeks permanente en rondreizende tentoonstellingen. Bewonder prachtige Maori mantels, stap binnen in een traditionele marae (ontmoetingsplaats), kom dicht bij een kolossale inktvis, of ervaar hoe een aardbeving zou aanvoelen. Te Papa ligt in het centrum van Wellington, dus als je klaar bent met het verkennen van de tentoonstellingen maak je een wandeling door Cuba Street, waar een eclectisch aanbod van winkels en cafés op je wacht.
Wist je dat…? Wellington en zijn haven liggen op een actieve geologische breuklijn, die bekend staat als de Pacific Ring of Fire. Dit betekent dat aardbevingen regelmatig voorkomen in de stad – maar gelukkig zitten ze zo ver onder de grond dat de bewoners vaak niet eens een gerommel voelen.
7. “Go bush”… op een van Nieuw-Zeelands grote wandelingen
Locatie: Het Zuidereiland en de Tongariro Crossing (die de lengte van Mt Tongariro in het Noordereiland overbrugt).
Kamperen en ’tramping’ – of ‘hiking’ voor wie op het noordelijk halfrond woont – zijn populaire bezigheden voor wie Nieuw-Zeeland bezoekt en er woont. Zoek een afgelegen stukje bush, zet een tent op, of wandel dagenlang met een bepakking op je rug, en kijk hoe lang je het kunt uithouden zonder douche of ander huiselijk comfort…
Ja, dit is menig Nieuw-Zeelander’s idee van een vakantie! Klop het niet af tot je het geprobeerd hebt; er is iets heel bijzonders en bevrijdends aan het dumpen van de technologie en een tijdje gewoon dicht bij de natuur te zijn. De meeste, zo niet alle, universiteiten van Nieuw-Zeeland hebben tramping clubs, dus als je in het buitenland studeert in dit land dat bekend staat om zijn schone, groene imago en prachtige landschappen, mag je deze ervaring niet missen.
Populaire routes zijn de Milford Track, de Heaphy Track, de Routeburn Track en de Queen Charlotte Track.
8. Woon een voorstelling bij in The Court Theatre, Christchurch
Locatie: Christchurch
Top universiteiten in Christchurch: University of Canterbury (242e); Lincoln University (411-420)
In de prachtige oude stenen gebouwen waarin ooit de Universiteit van Canterbury – of Canterbury College zoals het toen heette – gevestigd was, bevindt zich Nieuw-Zeelands meest vooraanstaande (en enige) theatergezelschap van Christchurch, The Court Theatre. Het werd opgericht in 1971 en is uitgegroeid tot de meest succesvolle kunstorganisatie van Nieuw-Zeeland – en zal dus bovenaan je lijstje staan van dingen die je in Nieuw-Zeeland kunt doen als je kunststudent bent of gewoon een passie hebt voor de creatieve kant van het leven.
De tweede grootste stad van Nieuw-Zeeland is ook de thuisbasis van het Internationaal Antarctisch Centrum, het Willowbank Wildlife Reserve, een van Nieuw-Zeelands meest succesvolle provinciale rugbyteams (de Canterbury Crusaders), en zelfs een excentrieke publieke figuur die bekend staat als de “Tovenaar van Canterbury”. Christchurch is ook een prima plek om Kaikoura te verkennen, een populaire plaats om walvissen te spotten.
Andere plaatselijke attracties zijn Hanmer Springs, een thermaal zwembad en kuuroord; Mt Cook, de hoogste piek van Nieuw-Zeeland; en Akaroa – een beetje Frankrijk op het zuidelijk halfrond!
Wist je dat…? In 1848 stelde een lid van de Canterbury Association voor om de stad “Christ Church” te noemen, naar het beroemde college van de Universiteit van Oxford. Het werd per vergissing als één woord opgeschreven in de notulen van de vergadering, en Christchurch is sindsdien blijven hangen. Andere Engelse invloeden zijn te vinden in de naamgeving van de rivier Avon die door de stad loopt, het strand van Brighton, en straatnamen als Hereford, Worcester, Manchester en Oxford.
9. Word high van de adrenaline
Locatie: Rotorua en Taupo op het Noordereiland en Queenstown op het Zuidereiland.
Als je een liefhebber van avontuur bent, zul je blij zijn te horen dat er in Nieuw-Zeeland zeker geen tekort is aan dingen om te doen om je adrenalineniveau op te krikken. Daartoe behoren sporten als jet boaten, wildwater raften, parachutespringen en bungee jumpen – allemaal leuke manieren om het einde van de examens te vieren!
Wist je dat…? Bungeejumpen werd in Nieuw-Zeeland uitgevonden door ondernemer A. J. Hackett. Dus waar kun je je beter van een brug gooien met wat rekbaar touw om je enkels gebonden dan op de plaats waar het allemaal begon?
10. Bezoek Dunedin – Nieuw-Zeelands studentenstad
Locatie: Dunedin
Top universiteiten in Dunedin: Universiteit van Otago (159e in de wereldranglijst)
Door de lange academische geschiedenis van de stad is Dunedin, ondanks zijn geringe omvang, gecementeerd als de nummer één studentenstad van het land. En de stad maakt haar studentikoze geloofsbrieven zeker waar. “Scarfies” – de plaatselijke bijnaam voor de studenten van de stad – staan bekend om hun studentikoze streken en hun vermogen om te feesten.
Los van de gekkigheid en het nachtleven heeft Dunedin ook een uitstekende reputatie voor de kwaliteit van zijn hoger onderwijs, waarbij de Universiteit van Otago hoog aangeschreven staat voor haar uitmuntend onderzoek.
Andere bezienswaardigheden in en rond de stad Dunedin zijn o.a. Lanarch Castle; Otago Peninsula, de thuisbasis van zeehonden en albatrossen; en Baldwin Street, de steilste straat ter wereld. De stad ligt ook op minder dan twee uur rijden van Queenstown, een andere populaire toeristische bestemming.