De ups en downs van de overgang naar het leven in het buitenland
Studeren in het buitenland is een geweldige maar uitdagende kans. Het is gemakkelijker om je voor te bereiden op het plezier en avontuur dan de obstakels. In een poging studenten beter voor te bereiden op de proeven die gepaard gaan met studeren in het buitenland, bood mijn programma een introductiepakket.
Het bevatte algemene feiten en informatie over het specifieke land, en ook wat je kunt verwachten bij de overgang naar het leven in het buitenland. Dit gedeelte over de overgang werd het “W-effect” genoemd. Het W-effect is de beschrijving van vijf voorspelde stadia van overgang. Laten we de vijf stadia hieronder eens bekijken:
- De eerste fase is een piekfase. Je bent zojuist op een nieuwe, exotische plek beland en wordt verondersteld meteen verliefd te worden. Je vindt alles om je heen fascinerend en je camera verlaat je hand nooit. Dit is het eerste verhoogde punt van de letter W.
- De tweede fase is thuisziekte. De toeristische high is uitgewerkt en je verlangt naar huis en vertrouwdheid. Deze etappe kenmerkt zich door het eerste dieptepunt van de letter W.
- De derde fase is dat je vertrouwd raakt met de omgeving om je heen. Je begint je situatie te waarderen zoals het werkelijk is door een gevoel van verbondenheid en begrip van de cultuur waarin je bent ondergedompeld te vinden. Deze etappe kenmerkt zich door het tweede verhoogde punt in de letter W.
- De vierde etappe is de thuisrit. Je zou zo gewend zijn geraakt aan je gastland dat terugkeer naar je thuisland, wiens cultuur je de afgelopen twintig jaar verstrikt bent geraakt, je vreemd zou aanvoelen. Deze fase is het tweede dieptepunt van de letter W.
- De vijfde en laatste fase is dat je opnieuw kennis maakt met je eigen cultuur en je weer het gevoel hebt erbij te horen bij je vrienden en familie. Deze fase is het laatste verhoogde punt op de letter W.
Het is belangrijk om te begrijpen dat er geen tijdsbestek is voor een van de fasen. Ik wist niet hoe lang een fase zou duren of dat ik meerdere fasen tegelijk zou kunnen ervaren. In mijn eigen persoonlijke ervaring met studeren in het buitenland heb ik alleen fase twee, drie en vijf meegemaakt.
Na een zeer lange tweede fase in het eerste semester, leerde ik dat het W-effect alleen als leidraad mag worden gebruikt en niet als een feitelijke schets van het overgangsproces naar het leven in het buitenland en de terugkeer naar huis. De overgang naar een vreemd land met een nieuwe cultuur, taal en collegesysteem is ongelooflijk moeilijk. Het kan weken tot maanden duren voordat het volledig is aangepast, afhankelijk van hoe acceptabel en open je bent om te veranderen.
4 manieren om je overgangssnelheid makkelijker te maken
Bestudeer het nieuws
Ongeacht je persoonlijke overgangssnelheid, er zijn vier belangrijke manieren om je te helpen sneller en gemakkelijker over te stappen naar uw nieuwe leven in het buitenland. De eerste manier is om vertrouwd te raken met het politieke en sociale landschap van het gastland. Het volgen van nieuwsverhalen over jouw gastland minstens zes maanden van tevoren is een geweldige manier om een realistisch beeld te krijgen. Als je realistische verwachtingen hebt van hoe een andere samenleving en cultuur werkt, zal je overgangsproces sneller en gemakkelijker verlopen, aangezien je je ervaring niet op dromen en hoop baseert.
Lees ervaringen
Een andere manier is om te onderzoeken hoe de universiteitservaring in uw gastland is. Je zult versteld staan hoe verschillend het kan zijn van de klasomgeving tot het beoordelingssysteem. Zoek bronnen zoals voormalige studenten die in het buitenland hebben gestudeerd en studeer in het buitenland websites die specifiek zijn voor het gastland om uit de eerste hand verslag te doen van de universiteitservaring. Het is belangrijk om te begrijpen dat zelfs met voorkennis de overgangsfase van studeren in het buitenland invloed kan hebben op je cijfers.
Lees ook: Ervaringen van studenten in het buitenland
Het kan zijn dat je academische vaardigheden de eerste paar weken of het eerste semester niet correct worden weergegeven op je gastuniversiteit. Dit is natuurlijk. Doe je best, neem contact op met klasgenoten voor hulp en maak aantekeningen in de taal waarin de klas wordt gegeven, als iets anders dan Engels. Als u zich voor uw vertrek vertrouwd maakt met deze informatie, zal dit een groot voordeel zijn en culturele misverstanden en academische frustraties verminderen.
Lees ook: Leven met studenten uit andere culturen
Heb geen verwachtingen
Een derde manier is om geen verwachtingen te hebben van je studie in het buitenland. Verwacht leuke tijden te hebben met veel reizen, zal je teleurstelling vergroten als je vastloopt in de dagelijkse sleur van school en leven. Het is beter om te gaan zonder verwachtingen en een realistische benadering van hoe uw gastland werkt. Onthoud dat als u van reizen droomt, dit van tevoren moet worden gereserveerd.
Neem een comfortobject mee
De vierde manier om je te helpen sneller en gemakkelijker over te stappen naar studeren in het buitenland, is door een comfortobject mee te nemen. Tijdens uw overgang naar een leven in het buitenland zullen er dagen zijn waarop u een pauze en een thuisgevoel nodig heeft. Dit is volkomen normaal. Het comfortobject komt in deze situaties goed van pas en laat je weten dat je er niet alleen voor onderweg bent.
Nadat je je met succes hebt aangepast aan wonen en studeren in het buitenland, moet je je voorbereiden om weer naar huis te komen. Volgens de vierde fase van het W-effect zou het even moeilijk moeten zijn om je aan je eigen cultuur aan te passen. Dit lijkt niet te kloppen. Ik heb nog nooit iemand ontmoet die de vierde fase heeft meegemaakt. Hoewel er een verschil is tussen alleen wonen en samenwonen met je ouders, zou het je niet meer dan een week moeten kosten om weer te wennen aan je voorstudie in het buitenland.
Overstappen naar een nieuw leven in het buitenland is zeer lonend, maar erg moeilijk. Door het huidige culturele klimaat en de collegesfeer te bestuderen, kun je de vele valkuilen die door het W-effect worden beschreven, vermijden en / of snel voorbijgaan. Hoe meer je openstaat voor verandering en acceptatie van je nieuwe omgeving, des te sneller zul je je aanpassen en slagen. Je bent maar voor een korte tijd in het buitenland dus haal er het beste uit in de korte tijd die je hebt.