Japan is een land waar moderne en oude culturen in harmonie samengaan. De Japanse cultuur en gewoonten zijn voortdurend in ontwikkeling geweest en beide worden in de Japanse cultuur gevierd. Het nieuwe en het oude vullen elkaar juist op unieke manieren aan in plaats van met elkaar in strijd te zijn.
Hoewel de huidige Japanse cultuur diep verweven is met tradities uit het verleden, zijn er verschillen tussen de twee. Mensen in Japan dragen bijvoorbeeld nog steeds kimono’s en geta, terwijl ze op hun iPhones surfen of uit Starbucks drinken. In dit artikel worden een paar interessante Japanse cultuurfeiten gepresenteerd om de verschillen tussen de oude en de moderne Japanse cultuur te verkennen en je reis naar Japan interessanter te maken.
Key Takeaways:
- Japan harmoniseert op meesterlijke wijze traditionele en moderne elementen in zijn cultuur.
- Traditionele kledij zoals kimono’s bestaat naast moderne technologie.
- De Japanse keuken is geëvolueerd van eenvoud naar fastfood.
- Japanse architectuur weerspiegelt zowel oude stijlen als moderne invloeden.
- Het evenwicht tussen oud en nieuw is zichtbaar in Japanse literatuur, sport en kunst.
Ideologie
De Japanse cultuur heeft door de jaren heen verschillende veranderingen ondergaan. De oude Japanse cultuur was conservatief en nationalistisch, waarbij traditie en zuiverheid hoog in het vaandel stonden. De Chinese cultuur had hier een grote invloed op. Toch was er ook ruimte voor verandering, zoals bleek in de Edo en Meiji periodes. Na de Tweede Wereldoorlog paste de Japanse samenleving zich snel aan en maakte het land een snelle ontwikkeling door.
De moderne Japanse cultuur is daarentegen internationaal georiënteerd en gericht op technologie. Het land heeft zich vooral laten beïnvloeden door westerse ideologieën en is een van de leidende naties op het gebied van technologie. Japan geeft voorrang aan verandering en is altijd op zoek naar iets nieuws, maar oude kernideeën worden nog steeds opgenomen in de moderne Japanse waarden. Dit maakt de Japanse cultuur adaptief en flexibel.
Gastvrijheid
Gastvrijheid is een belangrijk kenmerk van de Japanse cultuur. Traditionele herbergen, genaamd Ryokans, worden steeds populairder onder bezoekers van overzee die de Japanse cultuur willen ervaren. Deze Ryokans hebben meestal een vloer van tatami matten, openbare baden en gezelligheid met de eigenaar en de buren wordt er sterk aangemoedigd. Ze zijn te vinden in hotspring stadjes zoals Hakone. Het is aan te raden om contact op te nemen met een plaatselijke Hakone gids voor meer informatie over deze Ryokans.
Japanse traditionele theehuizen zijn daarentegen vrij zeldzaam geworden. In vergelijking met moderne cafés kan het even duren voordat je je drankje krijgt, en voor de gemiddelde drukke arbeider is het wachten misschien niet de moeite waard.
Moderne Japanse gastvrijheid draait om gemak en uniciteit. De meeste hotels in Japan, vooral in grote steden zoals Tokio, hebben tamelijk bescheiden kamers, meestal net groot genoeg om iemand te laten slapen. Capsule hostels zijn ook populair, waar gasten in “capsules” slapen en toiletten en badkamers worden gedeeld om de kosten laag te houden.
De “popcultuur” cafés en restaurants, zoals robotcafés, dienstmeidencafés en zelfs dierencafés, winnen ook aan populariteit. Japanse jongeren houden van trends en het uitproberen van nieuwe dingen, en deze koffiehuizen zijn daar perfect voor. Voor een unieke kijk op de moderne Japanse popcultuur is het zeker de moeite waard om een bezoek te brengen aan het Robot Restaurant.
Voor meer informatie over persoonlijke en reisgerelateerde adviezen voor Japan, kan men hier klikken.
Mode
De Japanse mode heeft door de jaren heen een aantal significante veranderingen ondergaan. In de oude Japanse cultuur werd het dragen van meer kleding beschouwd als een teken van rijkdom, terwijl het tonen van huid werd vermeden. Dit scheidde de gemiddelde handarbeider van de heren. Lichamelijke tatoeages werden niet gewaardeerd en zijn nog steeds niet toegestaan in veel openbare gelegenheden.
In de moderne Japanse cultuur is cosplay enorm populair geworden, vooral vanwege de groeiende populariteit van anime en manga. Mensen zijn bereid om veel geld uit te geven aan op maat gemaakte kostuums en accessoires om hun favoriete personages te worden. In de wijk Harajuku is er een heel andere wereld van mode, van lolita tot gothic.
Zelfs de traditionele kimono’s hebben een transformatie ondergaan. Prominente ontwerpers zoals Jotaro Saito hebben verschillende moderne ontwerpen uitgeprobeerd, waarbij ze denim en jersey stoffen gebruiken die nog nooit eerder zijn gebruikt. Dit laat zien dat de Japanse mode-industrie zich blijft ontwikkelen en vernieuwen, terwijl het tegelijkertijd zijn rijke culturele erfgoed behoudt.
Keuken
De Japanse keuken is een combinatie van oude tradities en moderne invloeden. De oude Japanse cultuur benadrukt het belang van de meest verse, hoogste kwaliteit van ingrediënten en eenvoud in gerechten. Rijst wordt beschouwd als een kernonderdeel van elke maaltijd en zou altijd met bijgerechten geserveerd worden. Gerechten zouden meestal alleen met zout en peper gekruid worden. Zelfs voor zeldzame ingrediënten als Fugu had men minstens 10 jaar nodig om gekwalificeerd te zijn om het te bereiden.
Aan de andere kant van het spectrum, in de moderne Japanse cultuur, wordt Westers fast food sterk geprefereerd vanwege het gemak ervan. Er zijn veel fast-food achtige restaurants zoals Matsuya, Yoshinoya, en Sukiya die Gyudon (beef bowls) verkopen tegen een relatief betaalbare prijs en in een snel tempo om te kunnen concurreren met westerse fast-food ketens.
Dankzij de technologie is veel voedsel dat vroeger als luxe werd beschouwd toegankelijker geworden, zoals het verschijnen van sushi aan de lopende band. Dit heeft ervoor gezorgd dat het gerecht nu voor de meeste mensen gemakkelijk verkrijgbaar is. Bovendien kun je nu dankzij de globalisering ook veganistisch en halal eten in Japan, in tegenstelling tot een eeuw geleden.
Zelfs gerechten waar vlees een hoofdbestanddeel is, zoals Ramen en Gyoza, zijn toegankelijk geworden voor mensen met specifieke eetwensen. Als je meer over de Japanse keuken wilt leren, zijn Tokyo Food Tours een aanrader.
Vermaak
In de moderne Japanse cultuur zijn gamen en anime de belangrijkste bronnen van vermaak. Het gamen en anime medium heeft Japan wereldwijde bekendheid gegeven als het land van de vliegende en piekerige haar anime personages. Andere landen, zoals Korea en China, zijn ook begonnen met het produceren van anime en gamen om een stukje van de actie te krijgen. De spelindustrie van Japan is vergelijkbaar met die van de Verenigde Staten en blijft een groot deel van het Japanse Nationale BBP in handen houden.
Traditionele theaterkunsten zoals Noh en Kabuki waren de belangrijkste bronnen van amusement in Japan. Ze combineren muziek, toneel en dans om een unieke theatrale ervaring voor het publiek te scheppen. Geisha’s zijn ook een belangrijk cultureel Japans aspect. Hoewel ze tegenwoordig vrij zeldzaam te zien zijn, blijven ze toch een belangrijk onderdeel van de Japanse cultuur. Geisha’s zijn entertainers die jaren van leren en training in de Japanse kunsten vereisen om een volwaardige Geiko te worden. Als men een traditionele Geisha ervaring wilt meemaken, zijn er Geisha rondleidingen in Kyoto beschikbaar.
In de moderne Japanse cultuur zijn er ook andere vormen van vermaak, zoals J-pop concerten en cosplay evenementen. J-pop is een muziekgenre dat populair is in Japan en de rest van de wereld. Cosplay is een subcultuur waarbij mensen zich verkleden als hun favoriete personages uit anime, manga, films of videogames.
Over het algemeen biedt de Japanse cultuur een breed scala aan vermaaksopties, van traditionele theaterkunsten tot moderne vormen van vermaak zoals gamen en anime.
Architectuur
De Japanse architectuur heeft door de geschiedenis heen veel Chinese invloeden gekend. Dit is duidelijk terug te zien in de structuur van oude kastelen en tempels die gewijd waren aan Shoguns en landheren. Tegenwoordig is er een combinatie van Europese bouwstijlen en de Japanse eigen stijl te zien in moderne Japanse bouwwerken. Dit zorgt voor een unieke en frisse kijk op bouwontwerpen. In grote steden zoals Tokio en Osaka zijn er gebouwen te vinden die er net zo uitzien als iets uit gebouwd in Engeland of een ander Europees land.
Een opvallende verandering in de moderne Japanse architectuur is het gebruik van westerse kamers met houten vloeren, genaamd “Youshitsu”. Dit is in tegenstelling tot de traditionele Japanse kamers, genaamd “Washitsu”, die zijn uitgerust met tatami matten. Deze verandering is goed te zien in bijna elk huis dat men zoekt om in te logeren.
Als men meer wilt leren over de Japanse architectuur en geschiedenis, is het aan te raden om een bezoek te brengen aan Osaka Castle Tours in de stad Osaka.
Literatuur
De Japanse literatuur kent een lange geschiedenis die teruggaat tot de Heian-periode, waarin het Hiragana-alfabet algemeen werd gebruikt. De Man’yoshu, een verzameling van 4.500 gedichten geschreven door gewone burgers en keizers uit die tijd, wordt beschouwd als het begin van de versvormen in Japan. Tijdens de Edo-periode ontstonden de Haiku’s, die tot op de dag van vandaag populair zijn. De thema’s in deze periode waren religieuze en spirituele overtuigingen, mythen, legenden en de eigen geschiedenis van Japan.
Tijdens de Meiji-periode begon het gebruik van Kanji geleidelijk af te nemen, en moderne schrijvers schrijven nu in een breed scala van genres en beperken zich niet langer tot boeddhistische thema’s alleen. Ze promoten ook de rol van vrouwen in de maatschappij, moedigen gelijkheid aan en ontkrachten daden van seksisme en andere sociale kwesties.
Naast de traditionele literatuur is manga een belangrijk onderdeel geworden van de Japanse populaire cultuur en heeft het zich over de hele wereld verspreid. Het is een toegangspoort voor jonge lezers om kennis te maken met lezen en biedt voor anderen een verbeterde versie van romans en fantasie-geschriften in boeken. In tegenstelling tot strips uit het Westen, kan het verhaal van een manga zo grafisch en filosofisch zijn als de auteur wil.
Sport
Sport heeft een belangrijke rol gespeeld in zowel de oude als moderne Japanse cultuur. In het oude Japan hadden sportwedstrijden vooral religieuze doeleinden voor de Shinto-sekte. Sumo, de nationale sport van Japan, werd beschouwd als een manier om een goede vangst te garanderen als een visser won. Sommige sporten, zoals boogschieten, waren alleen bestemd voor Samurai’s en Heren en werden beschouwd als heilige ceremonies.
Na de Meiji Restauratieperiode werden westerse sporten in Japan geïntroduceerd en werden sportclubs en naschoolse activiteiten populair. Sporten als voetbal, honkbal en professioneel worstelen werden op televisie uitgezonden, wat hun populariteit verder vergrootte. Tegenwoordig zijn de meeste populaire sporten in Japan afkomstig uit het Westen, maar Sumo en traditionele gevechtskunsten zoals Judo blijven een belangrijk onderdeel van de Japanse sportcultuur.
Animes en manga’s met een sportthema hebben ook bijgedragen aan de populariteit van minder bekende sporten zoals volleybal, pingpong en Sumo. Voor degenen die meer willen weten over Sumo, zijn er Tokio Sumo Tours beschikbaar om deze sport van dichtbij te ervaren. Kortom, sport heeft een belangrijke plaats in de Japanse cultuur en blijft een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven van veel Japanners.
Kunst en Ambachten
Om als Japans handwerk te worden beschouwd, moet het voldoen aan een aantal strikte eisen, waaronder bruikbaarheid, herkomst en het gebruik van traditionele Japanse technieken en materialen. Er zijn acht categorieën, waaronder Ikebana (bloemschikken), keramiek en poppen maken. Origami, de kunst van het vouwen van papier zonder knippen, plakken of markeren, is een van de meest populaire Japanse ambachten en heeft zich buiten Japan sterk verspreid.
In de moderne Japanse cultuur zijn de praktijken van deze ambachten minder beperkend geworden en veel kunstenaars willen avontuurlijker te werk gaan. Zo worden in Ikebana niet alleen zeldzame bloemen gebruikt, maar ook over het hoofd geziene materialen zoals vuil en rotsen. Bovendien worden technieken uit Origami nu gebruikt om efficiënte, functionele werktuigen te maken die kunnen worden gebruikt in barre omstandigheden zoals de ruimte, de zee en in de medische sector.
Deze kunst en ambachten zijn niet alleen een belangrijk onderdeel van de Japanse cultuur, maar hebben ook internationaal veel invloed gehad en blijven zich ontwikkelen met moderne technologieën en materialen.
Japanse Cultuur: Het oude en het nieuwe
Sinds Japan zijn grenzen heeft opengesteld, heeft het land veel positieve veranderingen doorgemaakt. Van koks tot kunstenaars en ambachtslieden, Japan heeft bewezen dat het in staat is om te veranderen en niet vast te zitten in het verleden. Ondanks deze veranderingen viert Japan nog steeds de schoonheid van zijn cultuur en zijn traditionele gebruiken. Of je nu door de straten wandelt of in een herberg verblijft, je kunt nog steeds een authentieke Japanse ervaring opdoen en de samensmelting van oude en moderne cultuur van het land ervaren. Japan blijft een perfect voorbeeld van hoe oude en nieuwe gebruiken samen kunnen bestaan.