De inwoners van Spanje zijn dol op hun eten. In feite eet de typische Spanjaard waarschijnlijk meer voedsel op een dag dan de meeste mensen in de Verenigde Staten. Ze nemen echter de tijd met eten, verspreiden hun maaltijden over de dag, en wandelen tussen de maaltijden door.
Verken een gemiddelde dag van Spaanse maaltijden van ontbijt tot avondeten. Kom meer te weten over wanneer de maaltijden zijn en leer hoe een typisch menu eruit ziet. Dit is nuttig advies dat je voorbereidt op een reis naar Spanje.
Ontbijt (El Desayuno)
In Spanje is het ontbijt (el desayuno) de kleinste maaltijd van de dag. Het is typisch licht en meer als een continentaal ontbijt dan iets anders.
Een typisch ontbijt kan bestaan uit café con leche (sterke koffie met hete, schuimige melk), bollos (zoete broodjes) met jam, toast met jam of milde kaas, of gewoon “Maria” crackers gedoopt in warme melk. Sommigen genieten misschien van zoete en citroenachtige magdalena’s (denk aan Franse Madeleines) uit de buurtbakkerij. Toch is het nu heel gewoon (en voordeliger) om zakjes van deze petite, pluizige, cupcake-achtige gebakjes in de supermarkten te kopen.
Over het algemeen wordt het ontbijt in Spanje thuis gegeten, voor je naar je werk of school gaat. Je kunt echter zien dat sommige arbeiders rond 10 uur naar de dichtstbijzijnde cafetaria duiken voor een snelle koffiepauze halverwege de ochtend.
Kleine maaltijden (Tapas)
Tapas worden gegeten ruim na het ontbijt maar vóór de grote lunch halverwege de middag. Het zijn kleine bordjes als canapés of vingerhapjes en het kunnen warme of koude gerechten zijn. Tapas verschillen sterk van streek tot streek en van seizoen tot seizoen.
Tapastijd omvat meestal bar-hoppen om wijn te proeven en een praatje te maken. Bij elke stop wordt een andere tapa besteld. Deze tijd gaat evenzeer over gezelligheid met vrienden en buren als over de kwaliteit van het eten. Het is niet ongewoon dat vrienden een regelmatig circuit hebben door elkaar bij hun favoriete bars te ontmoeten.
De Spanjaarden zijn zo dol op tapas dat ze er een werkwoord van gemaakt hebben. De zin “Vamos a tapear!” betekent “Laten we tapas gaan eten!”
Er zijn letterlijk honderden, misschien wel duizenden, verschillende tapas. Enkele van de populairste tapas zijn tortilla Española: een Spaanse omelet, ook tortilla de patata of aardappelomelet genoemd; patatas bravas: aardappelen met pikante brava saus; en gambas al ajillo: garnalen in knoflooksaus.
Lunch (La Comida)
Het middagmaal of la comida, zoals het in Spanje genoemd wordt, is de grootste maaltijd van de dag. Het is beslist een grote maaltijd en omvat meestal meerdere gangen en wijn.
Omdat Spaanse lunches altijd groot zijn, en de gangen een voor een komen, is het belangrijk je tempo aan te houden. Net als Italianen geloven Spanjaarden in het nemen van de tijd en het genieten van hun maaltijden. Daarom kun je verwachten dat de lunch anderhalf uur of langer duurt.
Traditioneel houden Spanjaarden twee tot drie uur pauze van werk of school om van de lunch te genieten. Ze doen ook een kort dutje of siësta. In wezen sluit het hele land de winkel van ongeveer 13.30 tot 16.30 uur.
De siësta is een traditie die eeuwen teruggaat uit de tijd toen de meeste mensen in de landbouw werkten en airconditioning nog niet bestond. Het is gemakkelijk te begrijpen waarom de mensen zowel brandstof nodig hadden van een uitgebreide maaltijd als rust van de hete Spaanse zon voor ze weer aan het werk gingen. Iedereen in Spanje genoot van deze middagpauze, van schoolkinderen tot winkelbedienden en regeringsambtenaren.
De meeste Spanjaarden genieten nog steeds van een pauze en een uitgebreide maaltijd, maar het leven in Spanje is aan het veranderen. In grotere steden als Madrid en Barcelona zijn veel mensen meer dan een uur bezig met pendelen van en naar het werk, waardoor het onmogelijk is om naar huis te gaan voor een maaltijd en siësta. Daarom werken Spaanse overheidsmedewerkers in Madrid nu een standaard achturige dag met een lunchpauze van een uur.
Veel grote supermarkt- en winkelketens in grote steden sluiten ook niet meer voor de lunch. De meeste kleine winkels sluiten nog steeds om van hun maaltijd en een pauze te genieten voor ze in de late namiddag weer opengaan.
Lees hier meer over “Waarom kiezen voor een stage in Barcelona?“
Hieronder staat een voorbeeldmaaltijd die je op een menu in een restaurant zou kunnen vinden, of als je bij iemand thuis bent uitgenodigd voor de lunch:
- Groente-, bonen-, of zeevruchtensoep (vaak op basis van rijst, aardappel, of pasta)
- Verse vis of zeevruchten, gebraden kip of lam, gebakken aardappelen, of konijnenstoofpot
- Groene salade of groenten
- Flan, een luchtig gebakje, vers fruit, of ijs
- Koffie en likeur of brandewijn
Brood vind je altijd op de Spaanse tafel. Het is overvloedig en vers en wordt gebruikt om sauzen op te dweilen.
Omdat Spanjaarden dol zijn op eieren en zuivel, zul je merken dat veel desserts gemaakt zijn van verse melk of room. Vers fruit is typisch om op een dessertkaart te zien en kan met een zachte kaas geserveerd worden. Vergeet ook een espresso shot niet. Je zult het waarschijnlijk nodig hebben na de grote lunch.
Snack (La Merienda)
De late namiddagsnack in Spanje heet la merienda. Het is nodig omdat er gewoonlijk vijf of zes uur tussen de lunch en het avondeten liggen. La merienda is vooral belangrijk voor kinderen, die altijd veel energie lijken te hebben om op straat te voetballen en andere leuke activiteiten te doen.
Snacktijd kan van alles zijn, van een stuk stokbrood met een stukje chocolade erop of brood met chorizoworst, ham, of salami. Het wordt rond 16.30 of 17.00 uur gegeten. Het avondeten wordt pas over minstens nog eens drie of vier uur opgediend. Niemand maakt zich zorgen dat dit tussendoortje zijn eetlust zal bederven.
Diner (La Cena)
Het avondeten (la cena) is een beduidend lichtere maaltijd dan het middagmaal. Het wordt gewoonlijk gegeten tussen 21 uur en middernacht. De porties die bij het avondeten geserveerd worden zijn meestal kleiner, en de borden zijn veel eenvoudiger.
Het avondeten kan bestaan uit verse vis of zeevruchten of een portie gebraden kip of lamsvlees met gebakken aardappelen of rijst. Een omelet en vis met een groene salade ernaast zijn ook heel gewoon.
Een eenvoudig en snel gerecht, dat gewoonlijk bij het avondeten gegeten wordt is arroz cubano, een hoopje witte rijst, overgoten met tomatensaus en een gebakken ei. Groene salade en een groentegerecht zijn standaard bij zowel de lunch als het avondeten. Een lichter nagerecht van vers fruit of flan (Spaanse vanillevla) kan ook gegeten worden.
Vaak besluit een groep vrienden, in plaats van in een restaurant te gaan eten, elkaar te ontmoeten en maken ze een ronde langs hun favoriete tapasbars, voordat ze een film gaan zien of naar een club of voorstelling gaan.
Lees ook: “Stage in Spanje“
Na het diner
Spanjaarden zijn nachtbrakers. De typische Spanjaard gaat pas rond middernacht naar bed. In de weekends, op feestdagen en tijdens de zomermaanden is het niet ongewoon dat een Spaans gezin pas na 3 uur ’s nachts naar bed gaat. Dus na het late avondeten zetten Spanjaarden hun gezelligheid voort in cafés en taveernes in de buurt, of gaan ze uit naar een nachtclub of kroeg.
De laatste stop op weg naar huis van een avondje plezier kan een churreria of churro kraam zijn. Churros zijn gefrituurd gebak dat gemaakt is van gefrituurd deeg. Het dichtst bij wat we in de V.S. hebben zouden beignets of donuts zijn. Verse churros, gekocht bij een straatverkoper of stoepcafé, worden warm geserveerd en met suiker bestrooid.
Voor bij de churros is warme chocolademelk de drank van keuze. Chocolade in Spanje lijkt in niets op wat je waarschijnlijk in de V.S. kent. Het is ook niet zoals Mexicaanse chocolade, waar kaneel en andere smaken in verwerkt zijn. Spaanse warme chocolademelk is heet en erg dik. Het is meestal gemaakt van verse, volle melk, niet van een “voeg gewoon water toe” chocolade pakje. Hij is zoet en zo dik dat je er praktisch met een lepel in kunt staan. In wezen is het de perfecte verwennerij voor het einde van de dag.