(CNN) – Je kunt met recht zeggen dat Spanje laat aan tafel was toen het ging om de erkenning van de mondiale grootmachten van voedsel.
Terwijl Italië en Frankrijk jarenlang in de schijnwerpers hebben gestaan, wachtte Spanje zijn tijd af.
De laatste jaren is men echter de buitengewone smaken en de verscheidenheid aan produkten die de keuken te bieden heeft, gaan vieren.
Bekende chefs als Ferran Adria, het brein achter het nu gesloten restaurant El Bulli, en de gebroeders Roca, stichters van de El Celler de Can Roca, hebben Spanje’s alta cocina internationale faam bezorgd.
Maar de kern van de Spaanse keuken blijft in zijn rustieke, huiselijke aard, een erfenis van een tijd waarin de zwaar beproefde Spanjaarden het land moesten bewerken voor alles wat het te bieden had.
Deze 14 Spaanse Gerechten — van zeevruchten en vlees tot rijst en gebak — zijn onmisbare maaltijden als je naar Spanje reist.
1. Paella Valenciana
Paella is misschien wel het beroemdste Spaanse gerecht van allemaal, en zeker een van de meest misbruikte. Authentieke paella is afkomstig uit de streek rond Valencia, en komt in twee soorten, Paella Valenciana, met konijn en kip, en paella met zeevruchten.
Saffraan geeft de rijst zijn kleur, en de bodem moet je laten knapperig worden tot een verrukkelijk zwart korstje, dat socarrat heet. Wordt altijd tussen de middag gegeten.
Waar te proberen? La Matandeta bij Albufera, Valencia
La Matandeta, Carretera, 46910 Alfafar Spanje
2. Patatas bravas
Een hoofdbestanddeel onder de kleine gerechten die een klassiek tapasmenu vormen, patatas bravas – “dappere aardappelen” – wordt genoemd naar zijn pikante saus, zeldzaam in een land dat over het algemeen vurig voedsel schuwt.
De aardappelen worden in blokjes gesneden en ondiep gebakken en overal hetzelfde opgediend. De saus kan op allerlei manieren, van pittige ketchup tot knoflookmayonaise met een bestrooiing van pimiento (gerookte paprika), of allebei.
Eén theorie stelt dat hoe vuiler de bar, hoe beter de bravas.
“Tapas ontstond in Zuid-Spanje en is een aanpassing aan de sociale cultuur van eten en drinken buitenshuis, en vervult dezelfde sociale functie als het Engelse public house en andere soortgelijke instellingen,” verklaart Shawn Hennessey, die tapas reizen door Sevilla verzorgt.
“Het is belangrijk op te merken dat de tapeo (tapas tocht) niet in de eerste plaats een ‘drinkcultuur’ ding is — het is gericht op vrienden en familie met een gemeenschappelijke sfeer.
“Intoxicatie en rumoerigheid zijn zeldzaam. Sleutelfactoren zijn het sociaal delen van voedsel, en de mogelijkheid om tijdens één maaltijd veel verschillende dingen te proberen. Kortom, tapas zijn een manier van leven.”
Waar te proberen? La Taverna del Clínic, Barcelona
La Taverna del Clinic, Rossello, 155, 08035 Barcelona Spanje
3. Gazpacho
Deze Andalusische soep op basis van tomaten is vooral bekend omdat ze koud geserveerd wordt. Dit kan een hele schok zijn voor wie het niet verwacht, maar in de verzengende hitte van een Sevillaanse zomer wordt de aantrekkingskracht duidelijk.
De voornaamste ingrediënten, behalve tomaat, zijn paprika’s, knoflook, brood en veel olijfolie.
Waar te proberen? Enrique Becerra, Sevilla
Enrique Becerra, Gamazo, 2., 41001 Sevilla Spanje
Lees hier meer over “Waarom kiezen voor een stage in Spanje?“
4. Padron Peppers
Een veel voorkomend gerecht op tapasmenu’s, pimientos de Padron zijn groene paprika’s die oorspronkelijk afkomstig zijn uit de stad met die naam in Galicië, in het weelderige, regenachtige noordwesten van Spanje.
Pimientos de Padron worden gefrituurd en opgediend met een flinke laag zout. Hoewel ze meestal zoet en mild zijn, danken ze hun faam aan het feit dat af en toe een peper vurig heet kan zijn — wat het eten ervan een Russisch Roulette element van verrassing geeft.
Waar te proberen? Bierzo Enxebre, Santiago de Compostela
Bierzo Enxebre, Rua Troia 10, 15704, Santiago de Compostela Spanje
5. Fideuà
Minder bekend bij toeristen is fideuà, een soort Spaanse pasta die lijkt op vermicelli. Het is populair in Catalonië en Valencia in visgerechten die qua smaak en ingewikkeldheid wedijveren met paella.
Fideuà wordt typisch gekookt in een paellaschotel.
Waar te proberen? El Rall, Valencia
El Rall, Calle Tundidores 2, 46001 Valencia Spanje
6. Ham
Jamón, of gepekelde ham, is het meest gevierde Spaanse voedingsmiddel. Beenhammen werden traditioneel gezouten en te drogen gehangen om ze door de lange wintermaanden te bewaren.
Jamón Serrano (van de berg) is de meest voorkomende soort en komt van witte varkens, de duurdere Jamón Iberico (foto) komt van zwarte varkens.
De beste ham moet je eten in dunne, smeltende plakjes op zichzelf, met een beetje brood.
“Jamón is het hoofdbestanddeel van de Spaanse tafel,” zegt chef José Pizarro, het brein achter de gevierde José tapasbar en het Pizarro restaurant in Londen.
“We eten het voor we gaan eten, zijn zoute, met eikels beladen smaak past perfect bij sherry en Cava, en het doet je sappen stromen voor de maaltijd die nog moet komen.
“Het is briljant van prijs en een poot kan eeuwen meegaan, als je het maar goed afdekt en bewaart. Zoek naar ‘wasachtig’ vet, als je erover wrijft, moet het als kaarsvet in je huid smelten.”
Waar te proberen? Museo del Jamón, Madrid
Museo del Jamon, Calle Gran Via 72, 28015 Madrid Spanje
7. Tortilla
De nederige Spaanse omelet kan gemaakt worden met chorizo, paprika en uien, naast andere ingrediënten, maar puristen zullen je vertellen dat hij alleen aardappelen en eieren mag bevatten.
De aardappelen worden in blokjes gesneden en licht gebakken voor ze aan het eimengsel worden toegevoegd en op hoog vuur gebakken, het lastigste is als je de pan moet omkeren om de tortilla om te draaien.
Als je het goed doet, moet iemand “Olé!” roepen, doe je het fout, dan heb je overal kleverige, halfgekookte tortilla.
Waar te proberen? Elke zichzelf respecterende tapasbar
Lees ook: “Kosten stage Spanje“
8. Churros
Churros zijn een populaire snack van gefrituurd deegdeeg, in worstvorm gesneden en met suiker overgoten. Ze zijn favoriet op fiestas, of straatfeesten, als ze verkocht worden door verkopers langs de weg. Ze in hete gesmolten chocolade dopen is zo’n beetje de wet.
Waar te proberen? San Ginés, Madrid
Iglesia San Gines, Calle Arenal 13 Puerta del Sol, 28013 Madrid Spanje
9. Kroketten
Nog zo’n typisch item op een tapasmenu zijn croquetas kokertjes van bechamelsaus omhuld met gefrituurd broodkruim, maar veel smakelijker dan dat klinkt.
Jamón croquetas en zoutkabeljauw croquetas zijn veel voorkomende soorten. Ze zijn lastig te maken en worden misschien het best gegeten in een tapasbar, samen met een koud biertje.
Waar te proberen? Casa Julio, Madrid
Casa Julio, Calle Madera 37, 28004 Madrid Spanje
10. Albondigas
Een klassiek tapas item, albondigas, of gehaktballetjes in tomatensaus, worden overal in Spanje geserveerd.
Een smakelijke variatie serveert de gehaktballetjes besprenkeld met een amandelsaus, zonder de tomaten. De afgebeelde versie is een inktvis gehaktbal, van José Pizarro.
Waar te proberen? Cafe OMKA in Granada
Om-Kalsum, Calle Jardines 17, 18002 Granada Spanje
11. Migas
Migas, een legendarisch gerecht waarover door Spanjaarden op bijna verstilde toon gesproken wordt, is een goed voorbeeld van hoe veel van de Spaanse keuken uit boerenvoedsel geëvolueerd is.
Het is in wezen droog broodkruim dat verscheurd en gebakken wordt in allerlei combinaties — vaak geserveerd met chorizo of spek.
Migas, overgeleverd door landarbeiders die zuinig moesten zijn met hun ingrediënten, is troosteten bij uitstek — en heeft de laatste tijd zijn weg gevonden naar chique restaurantmenu’s.
“Zoals veel traditionele keukens laten de ‘rustieke wortels’ zich vooral zien in het gebruik van eenvoudige of alledaagse ingrediënten, manieren om alles wat voorhanden is te gebruiken, zoals neus-tot-staart gebruik van dieren, gerechten die restjes opgebruiken — waaronder migas — en conserveringsmethoden zoals pekelen en zouten, inmaken en conserveren in olie,” zegt Shawn Hennessey.
“Voor een moderne natie als Spanje heeft tapas nog steeds een groot aandeel plaatselijk verkregen voedsel.”
Waar te proberen? Eustaquio Blanco, Cáceres
12. Kabeljauw
Een gewaardeerd gerecht in Spanje, bacalao, of gezouten kabeljauw, werd door Spaanse vissers meegebracht van zo ver weg als Noorwegen en Newfoundland — de vis kwam in de plaatselijke wateren niet voor, hij werd gezouten om hem tijdens de reis te kunnen bewaren.
Het moet minstens 24 uur in water weken om alles behalve de geringste zouttint te verwijderen.
Bacalao wordt in allerlei gerechten geserveerd, een van de populairste is met pil-pil saus, gemaakt van olijfolie knoflook en het sap van de vis, en typisch in Baskenland.
Waar te proberen? Bar Gatz, Bilbao
Gatz, Calle Santa Maria 10, Bilbao Spanje
13. Fabada
Een favoriet in de noordwestelijke streek Asturias, en gebaseerd op de witte fabe boon, is fabada een eenpans feestmaal dat gewoonlijk geserveerd wordt met een mengsel van varkensvlees.
Chorizo, buikspek en spek zijn gebruikelijke bijgerechten, net als morcilla, Spaanse bloedworst, die veel beter smaakt dan zou moeten.
Waar te proberen? Casa Gerardo, Prendes
Casa Gerardo-Prendes, Carretera, 33438 Candas Spanje
Lees ook: “Accommodatie stage Spanje“
14. Leche frita
Denk je dat het onmogelijk is om melk te bakken? Denk nog eens na.
Leche frita, of gebakken melk, is een populair dessert dat gemaakt wordt door melk, eidooiers en bloem op te kloppen. Dit laat men afkoelen en stollen, alvorens het met paneermeel te bestrijken en te frituren.
Kan warm of koud geserveerd worden.
Waar te proberen? Casa Alvarez, Madrid
Casa Alvarez, Calle Santa Ana 10, 28005 Madrid Spanje