Plannen voor een vakantie in Spanje? Benieuwd wat Spanjaarden als ontbijt eten in Spanje? Wilt u meer weten over typisch Spaans eten voor het ontbijt en typisch ontbijt in Spanje?
Zoek niet verder. Hier zijn de meest traditionele Spaanse ontbijten in Spanje die u moet weten over:
Als je van het mediterrane dieet houdt, zul je genieten van het ontbijt in Spanje. Het traditionele Spaanse ontbijt is meestal licht, maar er zijn ook enkele stevige Spaanse ontbijtmogelijkheden.
Zoals in veel landen in de wereld kan het ontbijt in Spanje snel of langzaam zijn, en zoet of hartig. Zoals verwacht varieert het traditionele Spaanse ontbijt naargelang het thuis of in een bar of een restaurant wordt genuttigd.
Een typisch Spaans ontbijt bestaat uit koffie (café con leche of café cortado) met wat gebak (churros en croissants zijn het populairst), koekjes (Maria galletas), cake (meestal bizocho), geroosterd brood (diverse tostadas), sandwiches (bocadillos), of aardappelomelet (Tortilla Espanola).
Hier vind je de meest traditionele Spaanse ontbijtgerechten (met Spaanse ontbijtnamen), en de meest traditionele Spaanse ontbijtspijzen.
Traditionele Spaanse Ontbijten:
1.PAN CON TOMATE – TOSTADA CON TOMATEY ACEITE – Spaans geroosterd brood met tomaten en olijfolie
Tostada de tomate y aceite de oliva is een van de beste traditionele Spaanse ontbijtgerechten in Spanje. Het wordt ook pan con tomate genoemd in het Spaans enpa amb tomàquet in het Catalaans.
Pan con tomate is letterlijk geroosterd brood met verse geraspte tomaten bestrooid met zout en olijfolie. Het is een snelle tapa die in Spanje niet alleen bij het ontbijt gegeten wordt, maar ook als traditioneel Spaans tussendoortje gedurende de dag.
Om het kort te maken: tostada de tomate y aceite de oliva is een van de favoriete Spaanse ontbijtgerechten. Zoals je kunt veronderstellen is het mijn favoriete ontbijt in Spanje sinds ik het voor de eerste keer probeerde.
2.TOSTADA CON MERMELADE Y MENTEQUILLA – Spaans geroosterd brood met jam en boter
Knapperige tostadas horen bij de lijst van de favoriete Spaanse ontbijtjes. Als je dacht dat tostada de tomate y aceite de oliva de enige tostada was die geliefd was bij Spanjaarden, dan had je het mis.
Klassieke tostada con mermelada y mantequilla is een gemakkelijk en snel Spaans ontbijt dat energie geeft voor de rest van de dag.
Beide toasts (geroosterd brood met tomaten en olijfolie en geroosterd brood met boter en jam) vind je op een typisch ontbijtmenu in Spaanse bars en restaurants.
Onnodig te zeggen dat tostada con mermelada y mantequilla gretig bereid wordt in Spaanse huizen, Spaanse bars, en restaurants.
Om de waarheid te zeggen, behoren goudgeroosterd brood met voedzame boter en zoete jam tot de populairste ontbijten ter wereld.
Lees meer over stage in Spanje
3.CHURROS CON CHOCOLATE – Spaans pasteitje van gebakken deeg met chocolade
Churros con chocolate zijn het populairste traditionele Spaanse dessert dat in Spanje als ontbijt gegeten wordt.
Churros zijn lange, gefrituurde Spaanse donuts, meestal bestrooid met suiker en soms kaneel.
Spanjaarden smullen van zoete churros samen met koffie bij het ontbijt. Een typisch Spaans ontbijt bestaat uit het dippen van churros in pure chocolade, samen met een kop koffie.
Als je zin hebt in een zoet Spaans ontbijt, neem dan churros con chocolate als ontbijt in Spanje!
4.TORTILLA ESPANOLA – Spaanse omelet
Als je in Spanje gebakken eieren bij het ontbijt wilt, vergeet ze dan maar.
Gebakken eieren zijn geen traditioneel Spaans ontbijtgerecht, in tegenstelling tot in veel Europese landen.
Maar de iconische tortilla Espanola geserveerd met een kop koffie is een van de meest typische Spaanse ontbijtgerechten in Spanje.
Energiegevende Spaanse tortilla is gemaakt van langzaam gekookte gekarameliseerde uien en aardappelen in olijfolie en eieren.
Hartige tortilla Espanola, ook tortilla de patatas genoemd, wordt in plakjes geserveerd of tussen brood geperst tot een sandwich (bocadillo).
Tortilla de patatas is meer dan een ontbijtgerecht in Spanje. Het is een nationaal gerecht van Spanje. Spaanse omelet wordt in Spanje gegeten bij het ontbijt, de brunch, het avondeten …. als voorgerecht, als hoofdgerecht, of als tapas.
5.CROISSANT A LA PLANCHA CON MERMELADA YMENTEQUILLA – Gegrilde Spaanse croissant met jam en boter
Croissant is een van de favoriete ontbijtgerechten in veel landen (Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Portugal, Argentinië …). Het is dus ook in Spanje.
Fladderige croissants vergezeld van koffie, melk, of vers sap vormen een gebruikelijk ontbijt in Spanje.
De klassieke croissant a la plancha con mermelada y mantequilla is een van de populairste croissants in Spanje die in veel bars en restaurants in heel Spanje geserveerd wordt.
Behalve klassieke croissants vind je in Spanje ook zoet cuernos gebak . De Spaanse cuerno (betekent hoorn) is een speciaal soort croissant gevuld met room.
Neem een cuerno of croissant met koffie en sap, en je hebt een klassiek Spaans ontbijt.
6.MAGDALENAS – Spaanse muffins
Magdalena’s zijn citroenachtige en luchtige Spaanse muffins. Magdalenas muffins met koffie worden in Spanje traditioneel bij het ontbijt gegeten.
Verse magdalena’s zijn verkrijgbaar in supermarkten, bars en bakkerijen in heel Spanje. Pluizige magdalena’s worden even graag als ontbijt gegeten in Spaanse huizen, bars en restaurants.
Als je geïnteresseerd bent in verfrissende maar zoete ontbijtjes in Spanje, ga dan voor citroenachtige magdalena’s met koffie of een andere drank.
Lees ook: “Accommodatie voor een stage in Spanje“
7.BIZOCHO – Spaanse sponstaart
Bizocho met koffie is een van de meest typische Spaanse ontbijtgerechten. Spaanse bizocho is een luchtige biscuitkoek op smaak gebracht met aromatische Spaanse citroen rid.
Onthoud dat Spaanse biscuit traditioneel als ontbijt gegeten wordt in Spanje. Het is een klassieke koffiekoek die typisch bij de koffie geserveerd wordt in elk café in Spanje.
8.BOCADILLOS – Spaanse baguettesandwiches
Als je op zoek bent naar een stevig ontbijt in Spanje, zul je waarschijnlijk graag een smakelijke bocadillo met een drankje (sap, en/of koffie) eten.
Bocadillo is een traditioneel Spaans broodje gemaakt met stokbroodachtig brood. Er zijn veel soorten bocadillos in Spanje: omelet bocadillos, charcuterie bocadillos, vegetarische bocadillos, ei bocadillos, vis bocadillos, kaas bocadillos, en zelfs zoete bocadillos.
Bocadillos worden letterlijk overal in Spanje gegeten: van Spaanse tavernes, tapasbars, cafetaria’s en restaurants tot Spaanse huizen.
Als je zin hebt in een stevig Spaans ontbijt, neem dan een bocadillo met sap. Als je zin hebt in een stevige Spaanse brunch, let dan op dat heerlijke bocadillos goed samengaan met Spaans bier.
9.CAFE CON LECHEYZUMO DE NARANJA – Koffie op Spaanse wijze met melk en vers sinaasappelsap
Als ik thuis ben en niet op reis, kan ik tot 3 uur na het opstaan niet eten. Maar ik begin mijn dag altijd met een kop koffie, liefst vergezeld van versgeperst sap.
Het is misschien niet het gezondste ontbijt ter wereld, maar het is een typisch ontbijt voor veel mensen over de hele wereld, ook voor mij. Spanjaarden houden ook van lichte ontbijten. Bovendien zijn ze erg trots op de zoete sinaasappels uit het zonnige Valencia.
Versgeperst sinaasappelsap van zoete Valenciaanse sinaasappels is een van de lekkerste sinaasappelsappen ter wereld. Als je in Spanje je dag met een eenvoudig ontbijt wilt beginnen, neem dan café con leche y zumo de naranja!
10.TORRIJAS – Zoete Spaanse wentelteefjes
Spaanse torrijas zijn zoete gebakken sneetjes brood, geweekt in melk en wijn met specerijen (kaneel, typisch).
Aromatische torrijas worden altijd gekruid met kaneel. Maar soms ook met citroenrasp en kruidnagel. Spaanse torrijas met koffie en drank worden in Spaanse huizen traditioneel als ontbijt gegeten.
Als je op zoek bent naar een zoet traditioneel Spaans ontbijt, probeer dan eens de lekkere torrijas met café con leche.
Lees ook: “Kosten stage Spanje“
11.CARNES FRIAS Y PICOS – Spaanse vleeswaren en worstjes met broodstengels
Blijf rustig, Spanjaarden hebben niet alleen zoete en lichte ontbijten. En bocaddilos of tortilla Espanola zijn ook niet de enige hartige en hartige Spaanse ontbijtgerechten.
Spanjaarden genieten ook bij het ontbijt van een fijne selectie vleeswaren en worsten: van jamón (ham), lomo (gepekelde varkenslende),chorizo (Spaanse rode worst), tot salchichón (salami).
Wil je een echt stevig ontbijt in Spanje? Neem wat vleeswaren met picos (kleine stukjes knapperig brood), samen met wat drankjes.
Als je in Spanje een comfort food brunch wilt, dan zijn Spaanse vleeswaren met picos en Spaans bier een perfecte brunch!
12.BREAKFAST EMPANADAS – Spaanse gevulde pasteitjes
Spaanse empanadas zijn beroemde halfcirkelvormige gebakjes gevuld met allerlei ingrediënten: van vlees en zeevruchten tot groenten, kaas en sauzen, en zelfs fruit (zoals pruimen en appels).
De eerste empanadas werden uitgevonden in Galicië in het noordwesten van Spanje. Empanadas Gallega (ook Empanadas de Atún genoemd) met tonijn, sofrito saus en groene olijven waren de eerste empanadas. Tegenwoordig is er een grote verscheidenheid aan verschillende empanadas die evenzeer in Spanje als in Spaans sprekende landen worden gegeten.
Smakelijke Spaanse empanadas behoren tot de favoriete snacks in Spanje, die de hele dag door gegeten worden: als ontbijt, brunch, lunch, en avondeten.
Hartige of zoete empanadas met koffie en andere drankjes vormen een van de beste ontbijten in Spanje.
FAQ
Hoe zeg je ontbijt in het Spaans?
Ontbijt in het Spaans heet Desayuno.
Wat eten Spanjaarden als ontbijt?
Spaanse mensen eten meestal als ontbijt wat gebak (churros en croissants zijn het populairst), koekjes (Maria galletas), cake (meestal bizocho), geroosterd brood (verschillende tostadas), sandwiches (bocadillos), vleeswaren (carnes frías), of aardappelomelet (Tortilla Espanola) samen met koffie en enkele andere dranken.