Stage lopen in het buitenland, Alex vertelt je hoe!
Hoe vind ik eigenlijk een stageplek in het buitenland? En wat moet er allemaal georganiseerd worden voordat ik daadwerkelijk naar het buitenland kan?
Voor en tijdens mijn studie deed ik in totaal vier semesters in het buitenland. Juist daarom wil ik hier nou een keertje in een blogpost op in gaan. Dus ben jij van plan om in de toekomst een stage te gaan lopen in het buitenland, lees dan verder!
Een stageplek vinden in het buitenland
Juist als je voor het eerst voor een langere tijd naar het buitenland wilt, is het natuurlijk spannend en je zou het liefst een checklist krijgen met wat je allemaal wel of niet moet regelen. Ten minste was dat bij mij zeker zo! Daarom heb ik de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet!
Keuzes maken!
Heb je al een idee waar je heen wilt? Of weet je dat juist nog niet maar vind je het wel erg belangrijk dat je veel gaat leren tijdens je stage lopen in het buitenland?
De eerste stap voor het vinden van een geschikte buitenlandse stage is zeker om de juiste keuzes te maken. Uiteindelijk kun je de hele wereld over! Als je veel wilt leren over je latere baan tijdens je stage, dan is het handig om naar een land te gaan waar er ook daadwerkelijk hard gewerkt wordt.
Ik had daarmee eigenlijk altijd geluk, in Brussel en New York net zo als in een kleiner dorpje in Denemarken. Maar ook in New York kun je pech hebben en in een bedrijf terecht komen waar je helemaal niets mag doen behalve kopietjes maken of koffie en donuts halen. Ga dus eerst even een beetje kijken naar wat je doelen voor de stage zijn en of de landen, die op jou voorkeurslijstje staan daarvoor wel geschikt zijn.
Heb je een visum nodig?
Ik wilde graag op stage naar Brazilië – maar ik moest voor mijn studie voor 5 maanden naar het buitenland en er was geen geschikt visum waarmee ik daadwerkelijk zo lang had mogen werken.
Ik maakte de beginnersfout en ging dit pas uitzoeken nadat ik een stageplek had gevonden. Heel veel tijd in iets geïnvesteerd, wat niet werkt dus! Om dit te voorkomen zou ik je aanraden om eerst uit te zoeken, of je een visum nodig hebt en zo ja, wat de voorwaarden voor het visum zijn en of dat aan de voorwaarden voor je stage voldoet.
Over de financiering nadenken
Nog een belangrijke stap voordat je daadwerkelijk op zoek gaat naar een stageplek in het buitenland: Hoe ga je het eigenlijk allemaal betalen?In sommige landen krijgen stagiairs best een goede stagevergoeding, in andere landen heel weinig of zelfs helemaal niets. Gedeeltelijk zit er ook nog een verschil in, afhankelijk of het een verplichte stage is of een vrijwillige.
Het is dus belangrijk om van tevoren te bedenken hoe je het wilt financieren. Mocht je niet genoeg spaargeld hebben, zijn er allemaal mogelijkheden bijvoorbeeld de Erasmusbeurs (bij een stage in Europa), extra studiefinanciering of andere beurzen. Zoek dit zeker op tijd uit, gezien er vaak deadlines aan vast zitten en je dit natuurlijk niet mis wilt lopen!
Stageplek zoeken
Nu is het eindelijk zo ver: Je kunt op zoek gaan naar een stageplek! Maak dus eerst je cv op – op de manier waarop het in het land waar je heen wilt normaal is.In de VS mag je bijvoorbeeld absoluut geen foto op je cv hebben staan, in Duitsland is dat juist wel gewenst. Tip: Gewoon even op Google zoeken, dan kom je er heel snel achter. Mocht je in het Engels (of een andere taal) solliciteren, laat het dan even checken door iemand, die native is (of het in ieder geval vloeiend spreekt).
Het meest makkelijke is natuurlijk als je universiteit of hogeschool een database heeft over mogelijke stageplekken in het buitenland. Juist als een stage verplicht is, is dat vaak wel het geval – vraag gewoon de stagebegeleiders, die kunnen je hiermee zeker verder helpen.
Of neem contact op met studenten, die al een jaartje verder in de studie zitten en zelf in het buitenland zaten. Tijdens hun stage hebben ze zeker een netwerk opgebouwd en kunnen je met iemand in contact brengen. Ook kun je bij hun met allemaal praktische vragen terecht. Mocht dit niet van toepassing zijn, zijn er ook stagebureau’s die je kunnen helpen om een stageplek te vinden. Dit kost vaak geld maar kan je een hoop werk besparen. Het is wel belangrijk om te weten dat het in de meeste andere landen niet echt gebruikelijk is om een stage project of een afstudeeropdracht bij een bedrijf te doen.
Ik kreeg dus in New York geen steun van het bedrijf om een geschikte opdracht te vinden (ze moesten het wel goedkeuren) of tijdens kantooruren aan mijn afstudeeropdracht te werken. Afhankelijk van het land is dit dus ook niet perse handig om tijdens het eerste gesprek daarover te beginnen, want veel bedrijven willen vooral weinig gedoe met stagiairs.
Alles organiseren!
Je hebt een stageplek in het buitenland gevonden? Gefeliciteerd! Voordat je daadwerkelijk in het buitenland aan de slag gaat moet er wel nog het één of ander georganiseerd worden. Verzekeringen voor een stage in het buitenland, een kamer of appartementje, misschien een visum, de financiering…er is nog genoeg te doen. Plan hiervoor zeker genoeg tijd in en schuif het niet op tot het laatste moment. Dat bespaart je een hoop stres! En geloof mij, ik spreek uit ervaring…Koffers inpakken en gaan met die banaan!
Je bent bijna klaar om te gaan! Nog even je koffers inpakken en dan kun je echt richting jou stage in het buitenland.Check nog even de dresscode bij je toekomstige werkgever op tijd en zorg ervoor, dat je wel de goede kleding bij je hebt. Maar maak je vooral ook niet te druk, want behalve je paspoort en je credit card kun je bijna alles ter plekke nog kopen!
Mocht je regelmatig medicatie in moeten nemen, kan ik je aanraden om van tevoren te checken of je die in het buitenland makkelijk kunt verkrijgen of beter mee kunt nemen. En dan: Op naar het buitenland!