Onthoud: Er bestaat niet zoiets als een domme vraag.
Een van de grootste fouten die mensen aan het begin van hun loopbaan maken is dat ze niet genoeg vragen stellen.
Er zijn vragen die je jezelf moet stellen, zoals ‘waarom wil ik deze baan?’
Er zijn ook vragen die je misschien aan deskundigen op je gekozen gebied wilt stellen. En er zijn vragen die je misschien aan toekomstige werkgevers wilt stellen. Tijdens stage in het buitenland zul je met deze vragen minder bezig zijn.
Je weg vinden in de wereld van het werk kan op zijn best overweldigend, verwarrend en emotioneel slopend zijn. Als je daar de onzekerheid en volatiliteit van de huidige banenmarkt aan toevoegt is dat ongelooflijk stressverhogend. Maar laat het je niet afschrikken, maar laat het je motiveren. Ja, je zult net dat beetje harder moeten duwen om je voet tussen de deur te krijgen, maar het zal meer voldoening geven als het gebeurt.
Vragen die je jezelf moet stellen
Het is niet erg als je geen einddoel voor je loopbaan voor ogen hebt. Niet iedereen verlaat de universiteit met een toepasbare graad. Het belangrijkste is dat je de kwalificatie hebt, en door te studeren die belangrijke overdraagbare vaardigheden voor de werkplek hebt ontwikkeld.
Je loopbaanvooruitzichten beperken is moeilijk. Jezelf deze vragen stellen zal helpen.
Stel jezelf deze vragen:
Waar voel ik me goed bij?
Dit is de meest beladen vraag, dus kun je die het beste eerst stellen. Met andere woorden: waar voel je je goed bij? Vaak beginnen mensen om de flauwste redenen aan een carrière en krijgen er later spijt van.
Deze vraag is het belangrijkst, want ze geeft een goede indicatie van wat je motiveert. Hier zijn enkele veel voorkomende antwoorden:
- Geld
- Altruïstische pogingen
- Dagelijks plezier
- Status
Welke vaardigheden kan ik op tafel brengen?
Ik heb het niet alleen over academische vaardigheden. Als je enkele van Start Me Up’s andere blogberichten over specifieke industrieën hebt gelezen, weet je dat elke baan harde en zachte vaardigheden vereist.
Harde vaardigheden zijn die welke specifiek aangeleerd worden. Zoals: coderen en formules. Zachte vaardigheden zijn die welke waargenomen en met oefening ontwikkeld worden. Bijvoorbeeld communicatieve vaardigheden en empathisch zijn.
Schrijf ze op in een lijst van beste naar slechtste.
Doe dan wat onderzoek over welke industrieën het beste bij je vaardigheden passen. Gebruik maken van de vaardigheden die je al hebt zal je werk gemakkelijker en aangenamer maken.
Welke levensstijl wil ik leiden?
Deze vraag dwingt je na te denken over je prioriteiten. Is reizen belangrijk voor je? Als dat zo is dan is de kans groot dat je niet zult genieten van een baan met nul reismogelijkheden.
Hou je van een actieve levensstijl? Dan is een 9-5 kantoorbaan zittend voor een beeldscherm misschien niets voor jou.
We brengen het grootste deel van ons leven door met werken. Het is triest maar waar. Vraag jezelf dus af: kan ik het aan om 80 uur per week achter een bureau te zitten?
Vragen aan een industrie-expert
Vragen stellen aan een industrie-expert geeft een geweldig inzicht. Je hebt misschien een geïdealiseerde versie van een sector in je hoofd. Hoewel dit je zeker kan motiveren, komt het misschien niet overeen met de werkelijkheid.
TIP: Heb je moeite om een expert te vinden om mee te chatten? Probeer er een paar te ontmoeten op LinkedIn. Vergeet niet een persoonlijk bericht te sturen bij je verzoek om er zeker van te zijn dat ze je accepteren.
Wat vind je het leukst en het vervelendst aan de baan/ de sector?
Het leven zit vol compromissen, en compromissen sluiten als het om je perfecte baan gaat is geen uitzondering. Het is uiterst zeldzaam een baan te vinden waar je elk aspect ervan geweldig vindt.
Horen wat huidige deskundigen leuk en vervelend vinden aan de baan geeft je een eerlijk en nauwkeurig beeld van hoe werken in de sector echt is. Als de positieve kanten van de baan opwegen tegen de negatieve, dan is dat een goed teken.
Hoe ziet je dag-tot-dag eruit?
Deze vraag verschaft duidelijkheid. Je hoort over de fijne kneepjes van de sector. Dit is iets dat vaak weggelaten wordt uit de functiebeschrijvingen. Zal je veel tijd doorbrengen op telefoontjes? Of in je eentje? Zal je veel tijd besteden aan presenteren? Of rustig onderzoek doen?
Hoe snel is het carrièreverloop in deze bedrijfstak?
Dit kan als alternatief zijn ‘hoe is de loopbaanontwikkeling in dit vakgebied?’ Loopbanen duren tegenwoordig langer dan ooit. Gezien dit gegeven is het belangrijk je gekozen bedrijfstak in zijn geheel te begrijpen, niet alleen één specifieke functie.
Begrijpen hoe je van de ene rol naar de volgende kunt opklimmen is een sleutelfactor van loopbaanduurzaamheid en -vervulling. Weten hoe je de hogere functies kunt bereiken houdt je gemotiveerd.
Evenzo komt het steeds vaker voor dat mensen tijdens hun loopbaan van sector veranderen. Begrijpen hoe ervaring in de ene sector je kan helpen in een andere is ook belangrijk. Dit kan je helpen om je loopbaan in zijn geheel uit te stippelen.
Vragen om aan je toekomstige werkgever te stellen
Interviews zijn niet meer dan opgehemelde gesprekken. Zeker, een gesprek met een potentiële werkgever is zenuwslopend. Maar, je kunt een sollicitatiegesprek het beste zien als een onderhandeling. Net zoals zij hun perfecte werknemer proberen te vinden, ben jij ook op jacht naar je perfecte werkgever.
Voormalig FBI gijzelaarsonderhandelaar, Chris Voss gelooft dat het instrument van tactische empathie, een instrument dat vaak gebruikt wordt om met terroristen te onderhandelen, toegepast kan worden op elk gesprek dat je voert.
Empathie ‘is gewoon de behoeften, belangen en perspectieven van je gesprekspartner beschrijven, laten zien en begrijpen zonder het er per se mee eens te zijn’, legt Voss uit.
Door deze methode toe te passen, kun je echt contact maken met wie je interviewt. Dit zal je tot een onvergetelijke kandidaat maken.
De onderstaande vragen zijn bedoeld om je empathisch vermogen aan te tonen.
Kun je me meer vertellen over het team waarin ik zou komen te werken?
Het is uiterst zeldzaam dat je in je loopbaan helemaal alleen zult werken.
Zelfs als je het verafschuwt om met mensen te werken, is de kans groot dat je dat op een bepaald moment toch zult moeten doen. Deze vraag geeft aan dat je begrijpt hoe je individuele werk deel uitmaakt van een groter team. En door dit te doen, geef je blijk van een zekere mate van empathie.
Kun je de werkcultuur van het bedrijf beschrijven?
Opnieuw pas je door deze vraag te stellen de techniek van tactische empathie toe. Je probeert de belangen en perspectieven vast te stellen van het bedrijf dat je (hopelijk) zal omringen.
Een baan is meer dan alleen het uitvoeren van de taken die je zijn opgedragen. Elke dag kom je in contact met de cultuur van het bedrijf. Het zal er een zijn die voor je werkt of niet, dus het is een belangrijk aspect om over na te denken.
Waar zie je het bedrijf in de komende vijf jaar?
Hier probeer je de doelstellingen van het bedrijf te begrijpen. Je toont oprechte belangstelling voor de toekomst van het bedrijf, waarmee je aangeeft dat je met het bedrijf mee wilt groeien.
Gebruik deze vraag om te laten zien hoe je persoonlijke carrière doelen aansluiten bij de doelen van het bedrijf. Door dit te doen, laat je de werkgever zien dat jullie twee een match made in heaven zijn.
En tenslotte, de belangrijkste vraag van allemaal. Eentje die je aan jezelf, de deskundige en je (hopelijk toekomstige) werkgever kunt stellen.
De eenvoudige vraag WAAROM.
Deze vraag stellen helpt je je doel te begrijpen. Toegegeven, dit klinkt als een ongelooflijk ernstige zaak om zo vroeg al over na te denken.
Maar jezelf afvragen waarom kan je op het goede spoor houden en voorkomen dat je om de verkeerde redenen in een baan blijft.