Rijk aan cultuur, erfgoed en diversiteit – Zuid-Afrika heeft zich ontpopt als een bestemming die bestaat uit unieke en favoriete lokale gerechten en dranken die een geliefd deel van onze traditie zijn geworden.
Elk gerecht heeft zijn eigen unieke verhaal en dat maakt het nog specialer! Hier is een lijst van 10 Zuid-Afrikaanse favorieten waar je zeker in moet graaien als je in Kaapstad bent!
1. De grote Gatsby
Zorg dat je je mouwen oprolt want deze is rommelig! ‘Per ongeluk’ bedacht door Rashaad Pandy in de jaren ’70, is de grote Gatsby in de harten van velen gekropen, en al snel een Kaapetonisch kroonjuweel geworden. Dit footlong broodje, gevuld met warme frieten, vullingen naar keuze, alles ondergedompeld in een overvloed aan saus is perfect om van te genieten na een lange dag op het strand. Als je niet van delen houdt, zul je zeker van gedachten veranderen met dit trots Zuid-Afrikaanse superbroodje!
Waar te eten: Breng zeker een bezoek aan waar het allemaal begon! Super Fisheries (63 Old Klipfontein Road) is de plaats waar de allereerste Gatsby werd gemaakt. Een andere Capetoniaanse favoriet is The Golden Dish , ook in Athlone, waar er niet zoiets als ‘gek’ bestaat als het om de vulling gaat! Voor de veganisten en vegetariërs – Lekker Vegan in de stad biedt een geweldig vleesvrij alternatief.
2. De zinderende Braai
Als er één ding is waar Zuid-Afrikanen dol op zijn en erg trots op zijn – dan is het wel een goede oude braai! Of het nu regent of zonnig is, er is nooit een excuus om het vuur niet aan te steken, een of twee drankjes tevoorschijn te halen… misschien wel meer, en natuurlijk te beginnen met het bereiden van het vlees. Velen zijn geneigd creatief te worden en hun eigen infusie van specerijen en sauzen te mengen voor een uniek gerecht.
Waar te eten: Als je zin hebt in een goede Shisa Nyama, wat een Zulu vertaling is voor ‘verbrand vlees’, kun je terecht in het populaire Mzoli’s Place (Gugulethu), en ook in Inside on Fire Shisa Nyama (Table View).
Lees hier meer over “Waarom kiezen voor een stage in Zuid Afrika?“
3. De unieke Kaap-Maleise keuken
De Kaap-Maleise keuken, die teruggaat tot de 17de en 18de eeuw, is een infusie van Maleisische, Indonesische en Oost-Afrikaanse wortels, en creëert de perfecte mix van fruitige, milde en charismatische smaken. Tot de Kaap-Maleise favorieten behoren bredie (stoofpot), dhaltjies (chilibites), pittige curry’s, en natuurlijk koeksisters.
Waar te eten: Voor goddelijke Kaaps-Maleise gerechten met uitzicht op de kleurrijke Bo-Kaap ga je naar Biesmiellah Restaurant . Ook van Bo-Kaap Kombuis wordt gezegd dat het een echte Kaapstadse smaak biedt, met verbluffend uitzicht op de bergen!
Lees hier meer over een stage in Kaapstad
4. De Briljante Biltong
Oorspronkelijk ontstaan om te overleven door vlees te conserveren door de Khoi San, heeft dit gedroogde vlees dat nu bekend staat als biltong zich een vaste plaats verworven in het Zuid-Afrikaanse erfgoed. Deze kauwerige en kruidige snack is perfect om van te genieten tijdens een road trip, of onder het genot van een goed potje rugby.
Waar te eten: Voor een verscheidenheid aan biltong van de beste kwaliteit moet je zeker bij The Biltong Clan in Montague Gardens in Kaapstad zijn.
5. De Perfecte Pepermunt Crisp Taart
Onze eigen Pepermunt Crisp Tart is zeker om elke zoetekauw te genezen. Vol kinderlijke nostalgie legt dit gerecht laagjes tennisbiscuits, overgoten met karamel slagroom, vermengd met Peppermint Crisp chocolade – het is een iconisch Zuid-Afrikaans dessert, vooral tijdens de kersttijd.
Waar te eten: The Wild Fig (Observatory) biedt een romig Peppermint Crisp Terrarium, dat de perfecte Zuid-Afrikaanse manier is om je zoetekauw te genezen.
Voor een pepermuntkrokant taartje in Kaapse stijl heeft The Company’s Garden Restaurant (Kaapstad) de zoete portie voor jou.
6. De veelzijdige Vetkoek
Vertaald als ‘vetkoek’ in het Afrikaans, of Amagwinya in het Zoeloe – Vetkoek is een traditioneel deeg dat tot een bal wordt gevormd en dan gebakken. Dit veelzijdige deeg kan met van alles gevuld worden, van kerrie (Curry Bunny), jam, of zelfs gewoon zo gegeten worden.
Waar te eten: Het Tuinrestaurant van de Compagnie serveert een goede met kerrie gevulde vetkoek als voorgerecht, Ope Bekkies genaamd.
Lees ook: Accommodatie voor een stage in Zuid Afrika
7. De kleurrijke Chakalaka
Chakalaka is een groenteschotel pittig van smaak en kleurrijk van uiterlijk. Het mag dan ontstaan zijn in de townships van Johannesburg, maar het is in heel Zuid-Afrika geliefd geworden. Het wordt het best geserveerd bij pap (maïsmeel), braai, of gewoon om elk gerecht op te peppen!
Waar te eten: Kaapstad heeft een overvloedig aanbod van Afrikaans getinte restaurants, zodat je een Chakalaka naar keuze kunt uitzoeken! Onze top drie keuzes zijn GOLD Restaurant , Marco’s African Place , en Afrolife en Pitso’s Kitchen .
8. De diepzinnige Potjiekos
Uitgesproken als ‘poi-key-kos’ en direct vertaald als ‘pot eten’, is Potjiekos een trots Zuid-Afrikaanse manier om stoofpot te maken. Dit gerecht omvat een mengsel van ingrediënten dat boven open kolen gekookt wordt, en wordt het best bereid met geliefden en een goed gesprek.
Waar te eten: Helemaal in je achtertuin met goed gezelschap en nog betere drankjes!
9. De Lekker Fish and Chips
OK, misschien niet uniek voor Zuid-Afrika, maar we denken graag dat we het het beste doen! Het is geen wonder dat fish and chips zo geliefd is bij de plaatselijke bevolking, gezien onze levensstijl aan de kust. Gebakken of gegrild tot goudkleurige perfectie voelt dit sappige gerecht als een vakantie op een bord.
Waar te eten: Voor goede fish and chips in een ontspannen omgeving, met uitzicht op Muizenberg Beach, ga je naar Live Bait. Ben je in de stemming voor een meer bruisende omgeving – dan is Kalky’s in Kalk Bay iets voor jou.
Lees ook: “Kosten voor stage lopen in Zuid Afrika“
10. De gewaagde Pinotage
Een Zuid-Afrikaanse maaltijd gaat het best samen met onze eigen, unieke druif – Pinotage. Dicht van kleur en gedurfd van smaak, wordt Pinotage beschouwd als Zuid-Afrika’s signatuurrood. Pinotage is te danken aan de kruisbestuiving van Pinot Noir en Cinsaut in 1925 door de Professor Wijnbouw van Stellenbosch, Abraham Perold. Hij is nu wereldberoemd geworden en kan op allerlei manieren gecombineerd worden, ongeacht het seizoen!
Waar te genieten: Waarom geniet je niet van een heerlijke Pinotage waar de eerste oogst ontsprong – Stellenbosch, midden in de Kaapse Wijnlanden. Ga naar de Beyerskloof wijnmakerij voor een klassiek en fruitig glas van Zuid-Afrika’s populairste Pinotage.