Deense voedselsouvenirs zijn een geweldige manier om onze reiservaring met onze geliefden thuis te delen, onze vakantieblues te genezen of ons te verbinden met onze herinneringen aan de plaatsen waar we zijn geweest en de mensen die we hebben ontmoet.
Kopenhagen heeft een overvloed aan ambachtelijke producenten en speciaalzaken. Voor degenen onder u die licht reizen: de meeste plaatsen hebben kleinere dingen, waar u ofwel meteen van kunt genieten of uw zakken mee kunt vullen om de vlucht naar huis op te vrolijken.
Hier volgt onze gids met enkele van de favoriete lekkernijen in Kopenhagen. Ze zijn allemaal verpakt en verzegeld – klaar om mee naar huis te vliegen in je koffer!
- Kookboeken
- Het zwarte goud
- Ambachtelijk gemaakte lokale zoetigheden
- Snaps
- Handgemaakte chocolade
- Deense roomboterkoekjes
- Onze foodie kaart
1. Kookboeken
Een andere geweldige manier om de smaak van je tijd in Kopenhagen mee naar huis te nemen is door een aantal geweldige recepten te vinden en in je eigen keuken te gaan koken. Veel van de meer gevestigde restaurants in Kopenhagen hebben hun eigen kookboeken gepubliceerd, dus als je van hun eten houdt, is het altijd een goed idee om te vragen of ze een kookboek hebben. Een andere optie is een bezoek aan de kleinste boekhandel van Kopenhagen op onze geweldige voedselmarkt Torvehallerne, genaamd Arnold Busck.
Hier is een geweldige collectie kookboeken over de lokale keuken in het Engels. Enkele van onze favorieten zijn The Nordic Kitchen van Claus Meyers, Open Sandwiches van Trine Hahnemann en GRØD van Lasse Skjønning Andersen. Een ander geweldig boek over de culinaire wereld van Kopenhagen is Mad About Copenhagen. Het is een verzameling verhalen en recepten van een aantal van Kopenhagen’s meest opwindende ondernemers op het gebied van eten.
Waar vind je het: Arnold Busck boekhandel in de voedselmarkt Torvehallerne
2. Het zwarte goud – Zoethout
Als het je nog niet is opgevallen, hier is een belangrijk ding om te weten over ons Denen; we houden van onze drop. We noemen het ‘lakrids’, en het is een van de meest populaire zoetigheden. We hebben een heleboel verschillende soorten en smaken, zoals zoet, zout of salmiak (ammoniumchloride – we weten dat het vreemd is!). Vooral de laatste twee zijn een aangeleerde smaak, vaak gebruikt om buitenlanders mee te pesten (beschouw uzelf gewaarschuwd!).
Dat gezegd zijnde, heeft zoethout de laatste tien jaar een renaissance doorgemaakt. De gourmet producent Johan Bülow heeft veel sceptici bekeerd door drop in chocolade te hullen en nieuwe smaakcombinaties aan te bieden. De lekkernijen zijn ongelooflijk lekker en iets wat we ten zeerste aanraden om mee naar huis te nemen. Klaar voor een leuk weetje? Ze zijn glutenvrij.
Waar te vinden: Tivoli Garden, de foodhallen Torvehallerne, Copenhagen Airport en de warenhuizen Illum & Magasin.
3. Karamel, toffee, taffy
Misschien associeer je Denemarken niet met karamel, maar Kopenhagen is wel degelijk de thuisbasis van een van de laatste ambachtelijke karamelproducenten ter wereld. Bij Karamelleriet werken ze hard aan het behoud en de verbetering van de kunst van het koken van karamels op de ouderwetse manier in koperen potten.
Ze werden geïnspireerd om hun bedrijf te openen na het koken van karamels voor Kerstmis. Zelfgemaakt snoepgoed maken met Kerstmis is een trotse traditie in veel Deense huishoudens. Dankzij deze traditie kunnen we nu in Kopenhagen uitstekende karamels koken met allerlei smaken zoals bessen, zoethout, chocolade of zeezout.
Waar te vinden: Hun werkplaats aan de Jægersborggade of de kelder van het warenhuis Magasin
Lees ook: “Accommodatie voor een stage in Denemarken“
4. Snaps
U kent deze plaatselijke alcohol misschien onder de naam aquavit. Niet te verwarren met zijn verre neven: de zoete Amerikaanse pepermunt schnaps of de Oost-Europese pruim schnaps. Onze plaatselijke variant is een echte kameleon. Het is een sterke alcohol op basis van aardappelen of graan, doordrenkt met allerlei aroma’s. Bloemen, bessen, hout, kruiden en groenten – noem maar op! Vroeger werden de aroma’s toegevoegd om de snaps aangenamer te maken om te drinken. Met 35-40% APV heeft het een kick (vandaar de bijnaam brandende wijn). Hij past prachtig bij de traditionele Deense keuken als digestief.
Voor een grote selectie kleine flesjes lokale snaps kunt u terecht bij Bornholmer-butikken in de levensmiddelenmarkt Torvehallerne. Het merk Snaps Bornholm maakt gedurfde en moderne smaken, zoals chili en honing, zoethout of bosbes en citroen. Ze hebben kleine flesjes van 5 cl die perfect zijn om mee te nemen in uw handbagage.
Waar kunt u het vinden: Bornholmer-butikken in de levensmiddelenmarkt Torvehallerne
Lees hier meer over Stage in Denemarken
5. Handgemaakte chocolaatjes
Kopenhagen zit vol met geweldige chocolade! We eten het het hele jaar door: warm in de winter, koud in de zomer en het hele jaar door gevuld. Je vindt bekwame chocolatiers in de meeste wijken van Kopenhagen. Ze hebben elk hun eigen pallet van smaken, visuele identiteit en schattige boetiekjes waar je helemaal Willy Wonka kunt worden.
In Confecture Copenhagen, in de schilderachtige wijk Christianshavn, wijden ze hun chocolaatjes aan de plaatselijke buurt. Historische gebouwen, pleinen en plaatselijke folklore vormen de inspiratiebron voor smakelijke, met drank gevulde chocolaatjes. De gastvrije eigenaar Patrick Pörtner is altijd bereid zijn passie voor chocolade en de plaatselijke omgeving te delen. Ondanks zijn jonge leeftijd werkt Patrick al meer dan 20 jaar met chocolade. Zeker een must bezoek voor elke chocoladeliefhebber!
Waar te vinden: Overgaden Oven Vandet 40A in Christianshavn
6. Deense boterkoekjes
Als je een zoetekauw hebt, hebben wij dat ook! Boterkoekjes zijn al sinds hun introductie in de jaren 1600 een excuus voor Denen om koffiepauzes te houden. Ze zijn er in allerlei smaken, vormen en maten, maar ze hebben allemaal één ding gemeen: ze zijn ongelooflijk lekker! Als je van gebakken lekkers houdt, is dit wat we je aanraden mee naar huis te nemen.
Als je naar een goede plaatselijke bakkerij gaat, worden de boterkoekjes vers gemaakt met echte Deense boter. Dit geeft de koekjes een geweldige crunch en de beste smaak. Veel bakkerijen verkopen boterkoekjes alleen met Kerstmis, maar de traditionele conditori La Glace heeft het hele jaar door een grote selectie. Je kunt zelfs je eigen doos boterkoekjes uitzoeken en mengen. Zo leuk!
Waar te vinden: Skoubogade 3 in het historische stadscentrum
Lees ook: “Leuke weetjes over Denemarken“
Nog steeds honger naar meer voedselsouvenirs?
Kopenhagen zit vol met zo veel heerlijke lekkernijen die het waard zijn om je koffer mee te vullen. We hopen dat onze gids je geholpen heeft te beslissen wat je mee naar huis moet nemen voor je geliefden (of jezelf ???? ). We wensen je veel plezier met culinaire speurtochten door Kopenhagen naar smakelijke eetsouvenirs!