Ga naar de inhoud
Logo internship abroad
  • Home
  • Continenten
    • Afrika
      • Kenia
      • Malawi
      • Mauritius
      • Oeganda
      • Zuid Afrika
    • Azië
      • Dubai
      • Indonesië
        • Bali
      • Japan
      • Maleisië
      • Singapore
      • Thailand
      • Vietnam
    • Europa
      • België
      • Denemarken
      • Duitsland
        • Berlijn
      • Engeland
        • Londen
      • Frankrijk
        • Parijs
      • Italië
      • Malta
      • Noorwegen
      • Portugal
      • Spanje
        • Barcelona
        • Madrid
        • Valencia
      • Tsjechië
        • Praag
      • Zweden
    • Noord Amerika
      • Amerika
        • New York
        • Los Angeles
      • Canada
    • Oceanië
      • Australië
      • Nieuw-Zeeland
    • Zuid Amerika
      • Argentinië
      • Aruba
      • Brazilië
      • Curacao
      • Suriname
  • Regelen
    • Vind een stageplek
    • Checklist
    • Paklijst
    • Debitcard
    • Verzekering
    • Vaccinaties
    • Visum
    • VPN
    • Auto verhuur
    • Taalcursus
    • OV-Vergoeding aanvragen buitenland
    • Stage beurzen
  • Informatie
    • Stage buitenland
    • International Office Hogescholen
    • Stagebureaus
    • Erasmusbeurs
  • Blog
  • Ervaringen
Menu
  • Home
  • Continenten
    • Afrika
      • Kenia
      • Malawi
      • Mauritius
      • Oeganda
      • Zuid Afrika
    • Azië
      • Dubai
      • Indonesië
        • Bali
      • Japan
      • Maleisië
      • Singapore
      • Thailand
      • Vietnam
    • Europa
      • België
      • Denemarken
      • Duitsland
        • Berlijn
      • Engeland
        • Londen
      • Frankrijk
        • Parijs
      • Italië
      • Malta
      • Noorwegen
      • Portugal
      • Spanje
        • Barcelona
        • Madrid
        • Valencia
      • Tsjechië
        • Praag
      • Zweden
    • Noord Amerika
      • Amerika
        • New York
        • Los Angeles
      • Canada
    • Oceanië
      • Australië
      • Nieuw-Zeeland
    • Zuid Amerika
      • Argentinië
      • Aruba
      • Brazilië
      • Curacao
      • Suriname
  • Regelen
    • Vind een stageplek
    • Checklist
    • Paklijst
    • Debitcard
    • Verzekering
    • Vaccinaties
    • Visum
    • VPN
    • Auto verhuur
    • Taalcursus
    • OV-Vergoeding aanvragen buitenland
    • Stage beurzen
  • Informatie
    • Stage buitenland
    • International Office Hogescholen
    • Stagebureaus
    • Erasmusbeurs
  • Blog
  • Ervaringen

11 Beste Japanse Gerechten & Eetwaren: Wat te eten in Japan

  • juli 7, 2022
11 Beste Japanse Gerechten & Eetwaren

De Japanse keuken is subliem in haar ingewikkeldheid van smaak, haar verscheidenheid aan seizoensgebonden Japanse gerechten, en haar verrassende gezondheidsvoordelen. Een typisch Japanse maaltijd is gebaseerd op het combineren van basisgerechten; rijst of noedels worden bijna altijd geserveerd met soep, augurken en minstens één okazu bijgerecht van vis, vlees groente of tofu.

Omdat het een eilandnatie is, wordt het Japanse dieet sterk beïnvloed door zeevruchten en biedt het grote variatie door het gebruik van seizoensgebonden ingrediënten. Altijd kunstig gepresenteerd, een product van eeuwen geschiedenis, is de Japanse keuken een feest voor zowel het oog als de maag. Neem een kijkje bij deze typisch Japanse eetgelegenheden om de buik te laten rommelen. Itadakimasu!

Tempura

Krokant, smakelijk, enigszins gezond en goedkoop, tempura is een van de populairste gerechten in Japan. Je keuze van garnalen, vis, inktvis, groenten of tofu wordt licht gepaneerd en snel gefrituurd om verlies van voedzame vitaminen en mineralen te voorkomen. Tempura kan op zichzelf worden geserveerd, maar wordt vaak bovenop noedels of rijst gepresenteerd, met een verscheidenheid aan dipsausjes.

Noedels: soba, udon en ramen

Noedels zijn een heerlijk en goedkoop alternatief voor een maaltijd op basis van rijst. Soba noedels, gemaakt van boekweitmeel, hebben een grijsachtige kleur en worden warm met bouillon of koud met een dipsausje geserveerd. Udon zijn dikke tarwenoedels die warm of koud met soja- of vissoep worden geserveerd.

Met meer dan 10.000 specialiteitenwinkels in het hele land is Ramen misschien wel de goedkoopste en populairste noedelsoort in Japan (hoewel oorspronkelijk uit China afkomstig). Ramen, verkrijgbaar in dunne of dikke soorten, wordt meestal geserveerd met een hete bouillon van vis, varkensvlees, miso of soja en wordt gegarneerd met tempura, verkruimelde varkensfilet, of plakjes vlees.

Veel noedelwinkels werken met een automaten-systeem. Koop gewoon een kaartje bij de automaat als je binnenkomt. Kies je voorkeur voor noedels; warm of koud, dik of dun, kies de portiegrootte en de gewenste topping. Overhandig het bonnetje aan de kok of het personeel, die het ter plekke zal klaarmaken. Zoek een plaatsje om te zitten of te staan en geniet samen met iedereen van het slurpen van je noedels.

Lees ook: “Waarom kiezen voor een stage in Japan?“

Sushi

Japans meest internationaal bekende gerecht, sushi, wordt ook internationaal verkeerd begrepen. De meeste mensen denken ten onrechte dat sushi gewoon rauwe vis is. In plaats daarvan is goede sushi een waakzame combinatie van in azijn gezoete rijst, rauwe vis en groenten, en het komt in veel verschillende vormen.

Sushi nigiri is de meest bekende soort, met een plakje rauwe vis of ei of groente neergestreken boven op een klein bundeltje rijst. Maki sushi is de soort die in ‘nori’ zeewier gerold wordt. Temaki sushi is kegelvormig en zit vol met geassorteerde ingrediënten. Inari sushi bevat gefrituurde tofu die om de rijst gewikkeld is. Alleen al tussen de duizenden sushiwinkels in Tokio vind je vast en zeker een soort die bij je past.

Okonomiyaki

Okonomiyaki is een leuke, interactieve manier van dineren, ideaal voor groepen. In principe is okonomiyaki een beslag dat met al je favoriete ingrediënten gemengd wordt en dan als een pannenkoek op de grill vlak voor je gebakken wordt. Okonomiyaki vertaalt als ‘grill je favoriet’ en als zodanig is er een grote variatie aan ingrediënten – van zeevruchten, rundvlees, kip en spek, tofu, kaas, maïs, ui en andere groenten.

Als het beslag gaar is, wordt de okonomiyaki overgoten met een rijke bruine saus, mayonaise en gedroogde bonitovlokken. Gewoonlijk bestelt ieder in de groep zijn eigen voorkeur voor okonomiyaki en in veel restaurants kun je zelf koken, wat een leuke aanvulling op de maaltijd is.

Teppanyaki

Teppanyaki brengt amusement aan de eettafel. Je zit rond de chef en zijn grote grillplaat en ziet hoe de chef je eten vlak voor je neus vakkundig klaarmaakt. Deze theatrale demonstratie van de culinaire vaardigheden van de kok is deel van de schoonheid van teppan. In veel van de grotere hotels voeren de teppan koks werkelijk verbazingwekkende stunts uit, jonglerend met hun vlijmscherpe messen, kleine hapjes vangend met eetstokjes en in het algemeen hun publiek van eters in vervoering brengend.

Teppan menu’s zijn gewoonlijk gangenmenu’s met een of andere soort rundvlees, variërend van het uiterst populaire en dure Kobe rundvlees tot mindere kwaliteiten. Groenten, rijst en pickles zijn meestal ook inbegrepen.

Lees hier meer over “Wonen tijdens je stage in Japan“

Teishoku – een vaste maaltijd

Setmaaltijden zijn erg populair, vooral tijdens de lunch, en de meeste restaurants bieden een of andere setmaaltijd aan. Gewoonlijk bestaat een maaltijd uit rijst, pickles, soep en een hoofdgerecht van vis, zeevruchten, groenten of vlees. Met veel eten en goedkope prijzen is teishoku dineren een goede kennismaking met alledaags Japans eten.

Sommige van de betere restaurants bieden kaiseki aan – een traditioneel Japans degustatiemenu. De bereiding van kaiseki wordt beschouwd als een kunstvorm die een zorgvuldig evenwicht vereist tussen smaak, textuur, uiterlijk en kleur, waarbij alleen verse seizoensgebonden ingrediënten worden gebruikt. Verwacht een voortreffelijke presentatie, en hoger dan gemiddelde prijzen.

Yakiniku

Dit is een andere leuke, interactieve manier van eten in Japan. Yakiniku komt uit Korea en is in wezen een doe-het-zelf barbecue met hapklare stukjes rundvlees, varkensvlees en groenten die je voor je op het rooster bakt. De dunne plakjes vlees en groente garen snel en worden dan overgoten met een dipsaus op sojabasis, op smaak gebracht met sesam, knoflook en sake.

Menu’s bieden meestal borden met verschillende ingrediënten en een tafel kan twee of drie verschillende borden bestellen en urenlang langzaam koken en eten. Rijst en augurken begeleiden gewoonlijk de maaltijd.

Lees ook: “Culturele Etiquette: 5 dingen die je nooit tegen een Japanner moet zeggen“

Yakitori

De Japanners geloven dat yakitori perfect samengaat met bier, en in de late uurtjes van de nacht staan yakitori kraampjes altijd vol leven. Yakitori vertaalt als gegrilde kip en sommige restaurants serveren wel 20 soorten van de spiesjes, elk een ander deel van de kip, waaronder borstvlees, vleugels, hart, pastoorsneus, en huid. Je yakitori kan op smaak gebracht worden met shio (zout), of tare (een zoet-zoute saus). Yakitori is een zeer populair en goedkoop hapje, meestal slechts 100-200 yen per spies.

Shabu Shabu en Sukiyaki

Shabu shabu is een andere leuke eetgelegenheid voor groepen en gezinnen. Na het bestellen van borden dungesneden vlees en groenten wordt een pot gevuld met kokende soep op tafel gezet. Met behulp van eetstokjes pakt elk gerecht een plakje vlees en wervelt het rond in de soep tot het gaar is. Het vlees wordt dan in een zoute shabu shabu saus gedoopt en genuttigd voordat het volgende stuk wordt omgeslingerd. Voornamelijk op basis van rundvlees, kan shabu shabu ook zeevruchten en varkensvlees bevatten.

Op dezelfde manier presenteert sukiyaki vlees, zeevruchten en groenten in een zoet-zoute soep op sojabasis. Het verschil is dat de ingrediënten voortdurend in de pan weg borrelen en dat de eters er de plakjes uit vissen die ze willen, ze misschien in rauw ei dopen, en genieten.

Lees ook: “Kosten stage Japan“

Fugu (blaasvis)

De zeeën rond Japan herbergen honderden soorten blaasvis en men gelooft dat de Japanners de giftige vis al zo lang als 15.000 jaar eten.

Probeer zeker fugu als je in Japan bent – zo niet om de delicate smaak, dan om op te scheppen – en dan alleen van een erkende expert. Chef-koks moeten vele jaren trainen om te leren hoe ze deze potentieel gevaarlijke zeedieren moeten bereiden. Eenmaal bereid kan fugu op verschillende manieren gegeten worden, onder meer in verse plakjes sashimi, gekookt in een hete pan of gegrild met groenten.

Unagi (pre)

Unagi is een stevige, voedzame maaltijd boordevol vitaminen en proteïnen, die erg populair is in Japan. Meestal geserveerd met een zoete soja teriyaki saus over rijst, geloven de Japanners dat het eten van paling tijdens de warmste maanden helpt tegen vermoeidheid.

Er zijn heerlijke unagi restaurants over het hele land, vooral in de streek Hamanako, waar een hele cultuur rond de glibberige vis is ontstaan.

Meer blogs

vliegtuig buitenlandse stage coronavirus
De invloed van het coronavirus op buitenlandse stages
oktober 18, 2020
Lees meer »
overgang naar het leven in het buitenland
Overgang naar het leven in het buitenland
november 12, 2020
Lees meer »
Etiquette in het Afrikaans in Zuid-Afrika Wat je moet weten
Etiquette in het Afrikaans in Zuid-Afrika: Wat je moet weten
maart 11, 2022
Lees meer »

Internship Abroad

Internship Abroad is een onafhankelijk platform erop gericht om studenten van gratis informatie te voorzien over stage lopen in het Buitenland.

Instagram Facebook-f Twitter Pinterest
Continenten
  • Afrika
  • Azië
  • Europa
  • Noord Amerika
  • Zuid Amerika
  • Oceanië
Informatie
  • About
  • Blog
  • Ervaringen
  • Sitemap
  • Cookies
  • Contact

Internship Abroad 2021 © Alle rechten voorbehouden.